Pavlić iz Kreni-Promeni: Nijedna vlast na svetu osim u Srbiji ne cenzuriše ekološke akcije

Nova ekonomija

Marina Pavlić, izvršna direktorka grupe građana "Kreni-Promeni" bila je gošća podkasta Zemlje znanja i Nove ekonomije.


- Da Rio Tinto ode iz Srbije, potrebno je mnogo toga da se desi. Za sada nije potpisan nijedan dokument koji ih obavezuje da ostanu. Izdali su i saopštenje da će nastaviti sa istraživanjima. Ne verujem da će tek-tako otići. Naš naredni korak je narodna inicijativa i prikupljanje 30 hiljada potpisa građana odmah nakon Nove godine. Inicijativom želimo da predložimo propis kojim ćemo onemogućiti dalje iskopavanje litijuma, a o kojem će Narodna skupština morati da se izjasni, kaže Marina Pavlić, izvršna direktorka "Kreni-promeni". 

Da se od blokada puteva i građanske neposlušnosti nije odustalo, potvrdila nam je i Pavlić, ali to nije jedini način da se zaustavi iskopavanje litijuma.

- Građanska neposlušnost je ustavno pravo svih nas, ali ne i jedini mehanizam za rešavanje problema. Videćemo kako će se situacija odvijati i koristićemo pritisak javnosti. Do prošle godine niko nije ni čuo za Rio Tinto, danas dosta ljudi zna ko su i šta rade. Mislimo da građansku neposlušnost treba da koristimo kada god za tim imamo potrebe, ističe Marina Pavlić.

U ovom trenutku, "Kreni-promeni" organizuje akciju u preko 20 gradova Srbije. Ideja je da se na taj način ukaže na problem zagađenog vazduha i to pomoću eksponata pluća koja treba da budu izložena na javnoj površini. Lokalne samouprave, međutim, za postavljanje eksponata dozvolu ne daju.


Foto: Nova ekonomija

- U akciji učestvuje Beograd plus 20 drugih gradova u Srbiji. Samo smo u Užicu dobili dozvolu da javno izložimo ta pluća.  Ovim putem želimo da skrenemo pažnju na zastrašujuće činjenice da godišnje u Srbiji od respiratornih oboljenja umre 15 hiljada ljudi, a svako sedmo dete oboli od astme, objašnjava Pavlić.

To da se cenzurišu akcije ekoloških aktivista, kaže Marina Pavlić, nije se desilo ni u jednoj zemlji sveta, osim u Srbiji. 

Mi nikada ne odustajemo, pa ćemo eksponate postavljati na privatnim površinama, rekla je izvršna direktorka "Kreni-promeni" za podkast Nove ekonomije.Ceo podkast poslušajte ispod.


*Mišljenja izražena u ovoj publikaciji ne predstavljaju nužno mišljenja Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju, Nemačkog Maršalovog fonda Sjedinjenih Država ili njegovih partnera.

 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.