Ilustracija FOTO: Pexels

Međunarodni dan planete Zemlje

Čovek zaboravlja da je deo prirode

Ilustracija FOTO: Pexels
Međunarodni dan planete Zemlje obeležava se danas. Ujedinjene nacije su odredile 22. april kao dan borbe protiv narušavanja životne sredine, s ciljem da se utiče na sve države, ali i pojedince da se uključe u globalnu akciju širenja eko–svesti.

"Zaštiti naše vrste – u prirodi ništa ne postoji samo", ovogodišnja je tema svetskog Dana planete. 

Fokus je na zaštiti ugroženih vrsta koje su na ivici izumiranja zbog klimatskih promena, zagađenju vode, zemlje i vazduha, krčenju šuma i krivolova.

PROČITAJTE JOŠ:

Naša planeta je sve manje plava i zelena, a čovek zaboravlja da je deo prirode i da je sve što čini uzrok i posledica stanja životne sredine. Dan planete Zemlje globalni je apel za spas biljnih i životinjskih vrsta, jer je ljudska civilizacija razvojem industrije odgovorna za narušenu ravnotežu prirode i ugrožavanje bioraznolikosti.

Srbija aktivno učestvuje u rešavanju globalnih ekoloških problema, pre svega kroz zakonodavne okvire zaštite životne sredine i dostizanje evropskih ekoloških standarda, navode iz Ministarstva zaštite životne sredine.

"Urađena je pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 čije se usvajanje očekuje do kraja godine. Ove godine će biti usvojen Zakon o klimatskim promenama i prva nacionalna Strategija borbe protiv klimatskih promena sa akcionim planom", poručuje ministar Goran Trivan.

Trivan navodi da Ministarstvo podržava opštine u akcijama pošumljavanja i izrade dokumentacije koja je preduslov izgradnje 360 sistema za preradu otpadnih voda, radi na modelu Zelenog fonda, a pokrenuta je i inicijativa za zabranu uvoza starih automobila sa euro 3 motorom u cilju smanjenja zagađenja vazduha, kao i akcija za smanjenu upotrebu plastičkih kesa.

Ministar ističe da je za zaštitu životne sredine neophodan doprinos na individualnom nivou – svako može da posadi drvo, ne prlja parkove, šume i reke, ne zagađuje vazduh, ne koristi i ne baca plastiku.

"Majka Zemlja i njeni ekosistemi su naš dom. Volimo svoju planetu Zemlju kao što volimo svoj dom, svoju porodicu", ističe Trivan i podseća da je briga za dobrobit planete, ne samo briga za zdravlje svih nas, već i za zdravlje budućih generacija

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara