Život pod koronom: Najčitanije priče

Foto: Privatna arhiva

Na početku vanrednog stanja u Srbiji usled pandemije koronavirusa, Nova ekonomija je otpočela serijal "Život pod koronom". Kontaktirali smo ljude iz svih krajeva sveta i pitali kako pandemija utiče na njihov život, poslovanje, kao i funkcionisanje grada u kome žive. Ovo su najčitanije priče iz serijala, klik na naslov vas vodi na odvojenu stranicu, gde možete pročitati celu priču. 

Život pod koronom: Madrid 

Najčitaniji tekst iz serijala je priča iz Madrida, a razgovarali smo sa Vesnom, koja živi u gradiću nedaleko od glavnog grada Španije, rodnom mestu Migela de Servantesa. U trenutku razgovora za Novu ekonomiju je na snazi bila apsolutna zabrana izlaska, a naša sagovornica je pričala o strategiji borbe sa epidemijom, kao i tome kako su građani reagovali na mere sa ciljem da utiče na ljude u Srbiji i ukaže na ozbiljost situacije, koja je tada već izmakla kontroli u Španiji. 

Život pod koronom: Stokholm

Švedska je postala poznata u svetu, kao zemlja koja ima poseban pristup u borbi protiv korone, a i po tome što je imala najslabije mere zabrane kretanja. Stanje u Švedskoj opisao nam je Filip, koji je rođen u Stokholmu, a podelio je sa nama i zanimljiv video, gde je švedski novinar na slikovit način opisao kako Šveđani vide tu situaciju sa pandemijom i karantinom.  

Život pod koronom: Oslo

U tri najčitanija teksta, imamo dva iz skandinavskih zemalja. Komšijske zemlje Norveška i Švedska imale su potpuno različite poglede na pandemiju koronavirusa i na to kako joj pristupiti. Norvežani su reagovali odmah, doneli sve potrebne mere i građani su ih poštovali od prvog dana. O tome kako su građani prihvatili mere za suzbijanje virusa i kako je sve uticalo na život i ekonomiju, pričao nam je Vladan iz Osla. 

Život pod koronom: Tel Aviv 

Zanimljivu priču iz Izraela nam je ispričala Ana, koja je trenutno na postdoktorskim studijama u Tel Avivu. Ana je po ugledu na grupe za samopomoć na Fejsbuku u Izraelu, napravila i jednu takvu za građane u Srbiji, koji žele da pomognu svojim sugrađanima u karantinu. Grupa ima preko 15.000 članova, a našoj sagovornici je služila i kao dobar način da uporedi potrebe i probleme građana, koji se nalaze u izolaciji i razlike u Srbiji i Izraelu.

Život pod koronom: Brajton

Brajton je grad na obali u Engleskoj i mesto gde se prvi put pojavio koronavirus u toj državi. Sagovornica Nove ekonomije Sonja živi sa porodicom u kampusu Univerziteta Saseks i pričala nam je kako je pandemija uticala na život u ovom primorskom gradu, ali i o situaciji u Londonu koji je bio žarište korone. 

Život pod koronom: Milano 

U trenutku kada je koronavirus bio na najvišem nivou što se tiče broja obolelih u Italiji i kada su na snazi bile stroge mere zabrane kretanja i okupljanja, razgovarali smo sa Jasminom, koja živi i radi u Milanu. Ona nam je opisala kakva je situacija u gradu i državi generalno, ali i kako je došlo do nekontrolisanog širenja virusa i kako su na to uticali ljudi koji vode državu i političari. .  

Svi tekstovi iz serijala "Život pod koronom" nalaze se u odeljku "pročitajte još" ispod teksta. 

V.Vuksanović


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.