FOTO: Beldocs Industry

Beograd - prestonica Evropske dokumentarne scene i audiovizuelnih profesionalaca iz cele Evrope

FOTO: Beldocs Industry
Beldocs Industry predstavlja jedinstveni događaj u regionu Zapadnog Balkana i jedno od glavnih mesta okupljanja audiovizuelnih profesionalaca iz Evrope, regiona i Srbije sa ciljem razvoja tržišta kreativnih dokumentaraca. 

Tokom dvanaestog po redu  Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će se održati od 8. do 12. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, gostovaće preko 80 evropskih filmskih profesionalaca i biće organizovan dinamičan program pičinga, sesija, diskusija, radionica, networking dešavanja i korišćenje on-line videoteke. 

Beldocs Industry je projekat od nacionalnog značaja, jer je jedan od glavnih ciljeva razvoj nacionalnog sistema audiovizuelnih umetnosti. 

Iako neprofitan po karakteru, on je osmišljen tako da razvija kapacitete Srbije u smislu produkcije, koprodukcija i distribucije kreativne dokumentaristike, a sa glavnim ciljem povećanja mogućnosti za cirkulisanje dokumentarnih filmova iz Srbije, i drugih zemalja sa niskim produkcionim kapacitetom širom Evrope i razvoja projekata sa ovih prostora kroz bolji plasman na međunarodnom tržištu.

Dugoročni cilj je povećanje cirkulacije, koprodukcija i vidljivosti evropskih dokumentaraca, promocija i edukacija šire publike u oblasti dokumentarnog filma i širenje evropskih vrednosti kroz dokumentarni film. 

Osmišljen iz 4 segmenta - Beldocs market, Beldocs in Progress, Documentaries for Kids and Youth, Beldocs Academy - ovaj događaj će okupiti brojne profesionalce iz cele Evrope, kao što su predstavnici svetskih kompanija prodaje, televizija, VOD platformi, nacionalnih filmskih centara, filmskih festivala, distributerskih i produkcijskih kuća, eksperata za on-line distribuciju, VR i cross mediju, zatim reditelje i producente projekata u različitim fazama razvoja i produkcije. 

Direktor Beldocs festivala, Mladen Vušurović ističe da je sve veći broj regionalnih interesenata za učešće u Beldocs Industry programu jasan znak da se radi o veoma značajnom događaju u regionu:

„Ponosan sam na činjenicu da smo ove godine u pogledu aktivnosti i ciljeva Beldocs festivala otišli korak dalje, te ove godine, u okviru Beldocs Industry programa, otvorili drugu zaredom Beldocs Akademiju koja je mnogo ozbiljnije i ambicioznije definisana u odnosu na prošlogodišnje izdanje.

Organizacioni tim profesionalaca koji radi na realizaciji projekta je veći, što je rezultovalo podrškom koju nam je Kreativna Evropa pružila. U želji da proverimo kredibilitet ovog brenda, uveli smo pravilo novčane participacije u projektu Beldocs Akademije ove godine. 

Četrdesetak pristiglih prijava dokaz je da se radi o projektu koji je region prepoznao kao izuzetno vredan. Poziv za učešće u projektu je završen, pa sada vršimo konačni izbor deset projekata, i očekujemo dalji razvoj aktivnosti za profesionalce iz regiona. Takođe, od ove godine, Beldocs Market je sastavni deo Industry programa."

Stručna javnost u zemlji i inostranstvu Beldocs Industry već percipira kao jedinstvenu inicijativu sa izuzetnim značajem ne samo za Srbiju, već i za region Zapadnog Balkana i za Evropu. 

Sama činjenica da je projekat sufinansirala Evropska unija, kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA, već uticala na odlično pozicioniranje Beldoksa, Beograda i Srbije unutar evropske mreže kulturnih manifestacija na teritoriji ne samo šireg regiona, već i čitave Evrope.

Jedinstvenost Beldocs Industry projekta je u činjenici da obuhvata jedini market distribucionog karaktera  u ovom regionu, kao i da je jedan od dva projekta iz regiona Zapadnog Balkana koji su ikada podržani u okviru konkursa Pristup market, programa Kreativna Evropa. 

Beldocs Industry 2019 održaće se u Jugoslovenskoj Kinoteci, Art bioskopu Kolarac i Kulturnom centru Parobrod.Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara