Ilustracija, Foto: Nova ekonomija

Da li je GM hrana opasna?

Ilustracija, Foto: Nova ekonomija

O tome koliko je takva hrana opasna po zdravlje ljudi mišljenja su oprečna. Član Odbora SANU za poljoprivredu Branislav Gulan kaže za Novu ekonomiju da nauka do sada nije dokazala ni da su GM kulture štetne, ali da nije dokazano ni da nisu.

Ali to je samo delimično tačno. Istina je da nema dokaza da je konzumiranje hrane sa GM sastojcima štetno za ljude, budući da su istraživanja za sada rađena samo na pacovima. 

Jedno takvo istraživanje u Francuskoj pokazalo je da su životinje hranjene GM krompirom obolele od kancera bubrega i jetre, kao i od teških bolesti pluća, dok su naučnici sa Harvarda utvrdili da je herbicid glifosat direktno povezan s rakom kod pacova i miševa, te da izlaganje glifosatu na ljudskim ćelijama može prouzrokovati oštećenje DNK.

PROČITAJTE JOŠ:

Evo gde raste najveći krompir u Srbiji

Trudnice u Indiji rizikuju živote da bi nabrale lišće čaja i tako zaradile za život

Glifosat je, inače, sastavni deo po zlu čuvenog „totala", sredstva za uništavanje korova koje i naši poljoprivrednici rado koriste. Jer „total", odnosno glifosat, uništava sve osim GM soje koja je, kako je potvrdio Đorđe Bugarin, sekretar Udruženja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Privredne komore Vojvodine, sve češće na meti mačvanskih, banatskih i sremskih oranica.

Bugarin kaže da seljaci, u želji da uštede, ne razmišljaju mnogo o tome da li je to štetno ili ne, jer mesom životinja tovljenih takvom hranom ne hrane svoju porodicu, već ga prodaju.

Proizvođač pomenutog glifosata je američka kompanija Monsanto koja je svojevremeno proizvela i „agent orange”, superotrovni herbicid koji se u vreme Vijetnamskog rata koristio kao bojni otrov kojim je američka vojska posipala vegetaciju u kojoj su se skrivale neprijateljske trupe, uzrokujući rak, fizičku deformisanost i mentalne poremećaje.

Monsanto je 2016. za 66 milijardi dolara prodat nemačkoj kompaniji Bajer, koja je tako postala najveći svetski proizvođač semena, pesticida i genetski modifikovanih useva.

Osim po aspirinu, Bajer je poznat i po tome što je još 1896. na tržište plasirao heroin kao lek za kašalj, dok je tokom Drugog svetskog rata, eksploatišući zarobljenike u koncentracionim logorima, proizvodio gas ciklon B, kojim su nacisti u gasnim komorama ubijali Jevreje i druge logoraše. Zbog toga profesor Miladin Ševarlić tvrdi da je GMO projekat započeo Treći rajh, a danas ga nastavljaju globalistički centri moći.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara