Da li je odzvonilo prljavoj energiji?

pinwheel 621509 1280

Nikad nije bio bolji trenutak za oslobađanje od zavisnosti od fosilnih goriva, smatra Pajal Parek, programska direktorka klimatske organizacije 350.org.

Rekordne globalne temperature, pad cena fosilnih goriva, istorijska ulaganja u obnovljive izvore energije, te globalni pritisak na poštovanje klimatskih obećanja idealno su okruženje za tu promenu na globalnom nivou. Ta promena je u ovom trenutku zaista neophodna. 

Klimatski sporazum Ujedinjenih nacija, postignut u Parizu prošlog decembra, ponovo je potvrdio cilj od dva celzijusova stepena iznad predindustrijskih prosečnih nivoa temperatura kao gornju granicu globalnog otopljavanja iznad koje posledice za planetu postaju katastrofalne.

On, međutim, uključuje i opredeljenje da se otopljavanje ograniči na jedan i po stepen celzijusa. Sudeći prema poslednjim podacima koje je objavila NASA, postizanje te donje granice trebalo bi da se smatra imperativom. 

coal 88061 1280

Novi podaci potvrđuju da je 2015. bila najtoplija godina otkako postoje merenja, te da su se rekordne temperature nastavile na globalnom nivou tokom prva dva meseca ove godine. Prema NASA-inim podacima, globalne temperature u februaru bile su 1,35 stepena iznad proseka, na osnovu bazne linije za period od 1951. do 1980. godine.

Budućnost uglja

Srećom, čini se da privilegirana pozicija fosilnih goriva već počinje da slabi. Prema podacima Međunarodne energetske agencije (International Energy Agency - IEA), emisije gasova na globalnom nivou, kao i privredni rast, već u ovom trenutku su odvojeni, dok je ugljen-dioksid ostao na istom nivou već drugu godinu zaredom. To znači da fosilna goriva nisu više žila kucavica naše privrede.  

Čini se da drastičan pad cena nafte (za dve trećine tokom poslednjih 18 meseci) nije, kako su se mnogi pribojavali, podstakao povećanu potrošnju. Umesto toga, zadao je snažan udarac dobiti divova fosilnih goriva kao što su Shell, BP i Statoil. 

Ugalj nije u nimalo boljoj poziciji. Nakon najave donošenja moratorijuma u Kini na nove termoelektrane na ugalj krajem prošle godine, Pibodi, najveći svetski proizvođač uglja, nedavno je podneo zahtev za zaštitom od bankrota u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što više nije mogao podmiriti svoja dugovanja, a delimično i zbog smanjene potražnje za ugljom.

ugalj

U međuvremenu, vrednost uložena u obnovljive izvore energije dostiže rekordne iznose: oko 329,3 milijardi dolara prošle godine, prema rezultatima istraživanja koje je sprovela agencija Bloomberg New Energy Finance. 

Čistija, pravednija i održiva budućnost, u kojoj se za energiju koriste samo obnovljivi izvori energije, počinje da se smatra realnom opcijom. Ipak, treba prevaliti još dug put. Većina vlada i dalje u manjoj ili većoj meri drži se destruktivnih fosilnih goriva, s njihovim polvoljnim cenama i razornim učinkom na okolinu, uprkos činjenici da ta zavisnost destabilizuje njihovu privredu.

Proboj

Oni koji su se obavezali da će se pozabaviti klimatskim promenama, od međunarodnih organizacija do lokalnih zajednica i građana kao pojedinaca, moraju hitno da se oslone na zamah koji su postigli tokom prošle godine i istrajati u vršenju snažnog pritiska na vlade i kompanije da nastave da slede politike i sprovode ulaganja nužna za ostvarenje prekidanja zavisnosti od fosilnih goriva. 

A sve to dok sve nas zagrevanje planete stavlja u rizičnu poziciju. Stoga će povećane aktivnosti u ranoj fazi doneti dobrobit za svakoga. Svi moraju da smatraju lidere odgovornim za svoja obećanja. Globalni pokreti, poput onog pod nazivom Break Free, bili su uzorni po tom pitanju.

energy 78116 1280

Pružanjem podrške kampanjama i kroz masovne akcije usmerene na zaustavljanje najopasnijih projekata baziranih na fosilnim gorivima na globalnom nivou, od termoelektrana na ugalj u Turskoj i na Filipinima, preko rudnika u Nemačkoj i Australiji, pa do opasnog "frackinga" (hidrauličnog lomljenja) u Brazilu i bušenja bunara za naftu u Nigeriji, pripadnici pokreta Break Free nadaju se da će eliminisati snagu i zagađenje industrije fosilnih goriva, te usmeriti svet prema održivijoj budućnosti.

Istorijski preokret 

Prepoznavši razmere i urgentnost predstojećih izazova, pokret Break Free spreman je da intenzivira svoj mirni otpor protiv novih i postojećih projekata koji se baziraju na fosilnim gorivima. Ključ će se sastojati od snage i hrabrosti zajednica koje će zahtevati da ostavimo fosilna goriva ispod zemlje i umesto toga izgradimo zdraviji i pravedniji svet, u kojem svako ima pristup održivoj energiji.

Svet se bliži istorijskom preokretu u energetskom sistemu. Zbog ubrzavanja napretka, moramo se suočiti sa onima koji profitiraju od klimatskih promena i odbraniti interese običnih ljudi. 

wind turbine 957438 1280

Aktiviranje koje će uslediti sledećeg mjeseca, usmereno protiv projekata koji se baziraju na fosilnim gorivima, važan je korak u pravom smeru. Borba za oslobađanje od fosilnih goriva odvija se na globalnom nivou. Niko sebi ne može da priušti njeno ignorisanje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara