Foto: Nova ekonomija

Deca u Srbiji vrlo zaiteresovana za finansije

Foto: Nova ekonomija
Udruženje banaka Srbije danas je u svojim prostorijama proglasilo pobednike nacionalnog takmičenja „Evropski kviz novca", koje je organizovano u sklopu obeležavanja „Evropske nedelje novca 2019".

Nagrade učenicima uručio je Vladimir Vasić, generalni sekretar UBS, koji je pobedicima poželeo puno uspeha na predstojećem međunarodnom takmičenju u Briselu. 

Prvo mesto osvojio je Ognjen Pokimica, učenik IX Beogrdske gimnazije, dok je drugoplasirani  Bogdan Živadinović, učenik Ekonomko trgovinske škole iz Zaječara.

Treće mesto zauzeo je Nikola Bajat, takođe učenik IX Beogradske gimnazije, a posebna nagrada uručena je i nastavnici Sanji Ječmenici, mentorki iz Osnovne Jovan Sterija Popović, koja je prijavila najviše učenika na ovo takmičenje.

Dr Slađana Sredojević, specijalni savetnik za međunarodnu saradnju, finansijska tržišta i edukaciju UBS, istakla je da je ovo Udruženje već duži niz godina angažovano na polju finansijske edukacije, te da će i u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima u tom pravcu.

„U novije vreme pojavili su se različiti faktori koji utiču na svakog od nas, nezavisno od životne dobi, i koji nas usmeravaju da vodimo više računa o ličnim finansijama. Tehnološke promene su vrlo duboko ušle u sferu ekonomskih i finansijskih usluga i veliki su izazov posebno za generaciju mlađe populacije", navodi Sredojević i dodaje da takve okolnosti zahtevaju posebnu edukaciju.

„Mlađa populacija sklonija je korišćenju tehnološki naprednih proizvoda, ali to ne znači da su te generacije finansijski pismenije od onih koje ih ne koriste. Za nas je poseban izazov da edukujemo sve ciljne grupe i da konstantno vodimo računa o finasijskoj pismenosti kao ličnom kapitalu", objašnjava Sredojević i napominje da donošenje finansijskih odluka mora biti bazirano na ličnom znanju, nezavisno od alata koji tom prilikom koristimo.

Na ovo takmičenje prijavio se ukupno 591 učenik iz 151 škole širom Srbije, a kako navode u UBS-u, prema nezvaničnoj statistici, srpski učenici pokazali su najveće interesovanje za učešće na ovom takmičenju, u poređenju sa ostalim državama koje takođe realizuju ovaj kviz na nacionalnom nivou.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara