Kim slobode dobija svoj muzej FOTO: Pexels

Deset muzeja koji će biti otvoreni u 2019. godini

Kim slobode dobija svoj muzej FOTO: Pexels
Svaka Nova godina donosi nove stvari. Isto je i sa predstojećom 2019. Jedna od možda najzanimljivijih novina su muzeji, koji će biti otvoreni širom sveta. 

Ovo je lista 10 muzeja koji će po prvi put biti otvoreni:

1. Muzej kipa Slobode, Njujork

Svečano otvaranje planira se u maju 2019. godine. Ovaj muzej, površine 26.000 kvadratnih metara, vredan 70 miliona dolara, biće dom originalne baklje statue - koja će biti smeštena iza staklenih zidova. Posetiocima će nuditi interaktivne izložbe, muzejske galerije i impresivne pozorišne predstave. Muzej kipa slobode gradi se sa istim granitom, bronzom i bakrom koji je u podnožju statue ugradio arhitekta iz 19. veka Ričard Moris Hant. Njegov krov je zasađen prirodnim livadskim travama kako bi se stvorilo prirodno stanište za lokalne i migrirajuće ptice.

2. Muzej  filmova, Los Anđeles, Kalifornija

Tačan datum još uvek nije objavljen, ali je sigurno da je planiran za 2019. godinu. Muzej i filmski centar od 300.000 kvadratnih metara će imati najsavremenije galerije, izložbene prostore, bioskopske dvorane, obrazovne događaje i prostore za posebne događaje. Stalni eksponati će se baviti kreativnim procesom snimanja filmova i kombinacijom privremenih izložbi. 

3. Muzej američke umetnosti i zanata, Sankt Peterburg, Florida

Trebalo bi da bude otvoren u leto 2019. godine. Ovaj muzej biće vredan 90 miliona dolara i posvećen je lokalnom preduzetniku i kolekcionaru Rudiju Čikarelu. Eksponati će obuhvatiti obrađeni metal, osvetljenje, keramiku, pločice, nameštaj, fotografiju i druge dekorativne umetničke eksplonate. Muzej se prostire na 137.000 kvadratnih metara, izgrađen je od granita iz Južne Amerike i ima bronzane detalje. 

4. Nacionalni muzej Katara, Doha - Katar 

Biće otvoren 28. marta 2019. godine u Dohi. Postavke će prikazivati prošlost, sadašnjost i budućnost Katara s fokusom na istoriju, nasleđe i kulturu. Muzej je projektovao arhitekta Žan Nuvel, a inspiraciju je našao u pustinjskoj ruži.  

5.  Muzej holokausta, Dalas,  Centar za obrazovanje i toleranciju, Dalas, Teksas

Biće otvoren septembra 2019. godine i prostiraće se na 51.000 kvadratnih metara. Poseban deo će biti posvećen Holokaustu i obuhvatiće svedočanstva preživelih, imaće eksponate koji govore o genocidu, postavke o ljudskim pravima....Imaće i  salu za filmske projekcije, biblioteku, arhiv....

6. Čikov dečiji muzej, Čiko, Kalifornija

U centru ovog severnog kalifornijskog grada, Čikov dečiji muzej će biti otvoren 15. januara 2019. godine. S ciljem povezivanja i učenja kroz igru, muzej će biti dizajniran u skladu s potrebama mladih posetioca. Imaće zonu sa više senzora, posebno dizajniranu za decu sa posebnim potrebama, i ljuljašku koja omogućava deci u invalidskim kolicima da se bezbedno ljuljaju. Trećinu muzeja čini minijaturna umetnička replika grada Čiko, koji uključuje drvo za penjanje i razne praktične eksponate. Ostale dve trećine će biti podeljene na interaktivne rotirajuće eksponate.

7. Muzej maskota slavnih Viting, Indijana

S tihim otvaranjem krajem decembra 2018. godine, ali nakon svečane ceremonije otvaranja u januaru, Muzej maskota slavnih biće mesto za odavanje počasti američkim sportskim maskotama. Kreiran  za decu, muzej je osnovao Dejvid Rejmond, koji je glumio Filija Fanatika, maskotu, i to od 1978. do 1993. godine i baziran je na južnoj obali jezera Mičigen. Uz podsećanje na sportske legende, muzej će imati i interaktivne izložbe, sa fokusom na S.T.E.A.M. obrazovanje.

8. Bauhaus muzej, Desau, Nemačka

Bauhaus je bio uticajna umetnička i dizajnerska škola osnovana u Nemačkoj pre jednog veka, sa jednom od svojih lokacija u Desauu, koja će obeležiti stogodišnjicu svog osnivanja 2019. godine. Fondacija Desau će 8. septembra otvoriti izložbeni prostor od  ukupne korisne površine od 3.500 kvadratnih metara. S dizajnom koji je opisan kao "zgrada u zgradi", muzej će se nalaziti u gradskom parku u centru Desava. Izložbeni prostor obuhvatiće predmete koje je izradila ova škola dizajna, zajedno sa raznim savremenim umetničkim delima.

9. Nacionalni muzej afroameričke muzike, Nešvil, Tenesi 

Ovo će biti jedini muzej posvećen očuvanju nasleđa i slavljenju dostignuća više od 50 muzičkih žanrova stvorenih, pod uticajem ili inspirisanim afričkim Amerikancima. Muzej će biti smešten na 56.000 kvadratnih metara i predstavljaće omaž koji obuhvata početke američke muzike sa južnjačkom religijom i bluz tradicijom do hip-hopa i Rhithm & Bluesa.

10. PLATEFORME 10, Lozana Švajcarska

U ovom švajcarskom gradu oživeće višemilionski projekat za preseljenje gradskih muzeja i galerija u jednu centralnu oblast. Nalazi se na železničkoj stanici u Lozani i činiće ga tri muzeja: muzej likovne umetnosti, muzej fotografije i muzej savremenog dizajna i primenjene tehnike. Svi zajedno će biti otvoreni do kraja 2021. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara