Deset najboljih srpskih vina koja se piju ovog leta

Puno voćnih aroma i razigranih kiselina, vino je idealno osveženje u toplim letnjim danima, savršeno za uživanje u romantičnim zalascima sunca i nezaobilazni pratilac svake večernje gozbe. Bilo da ste u veselom društvu, s porodicom, sami ili u paru!

Ponuda srpskih vina danas je takva da među njima ima bukvalno za svačiji ukus, svačiji džep. Da bi ste lakše napravili izbor, Vino.rs je spremilo aktuelni vodić kroz idealna srpska vina za leto 2016!

Rose Sec 2015  Zvonko Bogdan postao je hit u beogradskim restoranima i vajn-barovima. Meko, pitko i uravnoteženo vino živih kiselina sa dugom završnicom punom voća, idealno uz zlatne zalaske sunca, a malo egzotične čarolije naznačeno je već i samom etiketom.

Cuvee Piquant 2013  Kovačević  novi je adut najpopularnije srpske vinarije. Kupaža traminca i muskat otonela, uz dodatak pino grisa i pino blana, tako da u čaši možete očekivati slojevito i aromatično vino, tačnije pikantno! Inače, u francuskoj vinskoj terminologiji reč piquant odnosi se na vina prijatne voćne strukture i harmoničnih kiselina. Ukratko – idelano za leto!

Arno 2015 Aleksić bela perjanica "devojačke" vinarije s juga Srbije, sovinjon  koji predstavlja spoj Starog i Novog sveta a  pleni sortnim karakteristikama, svežinom i divnim vegetativnim tonovima. Devojačko vino namenjeno kraljicama!

Finesa 2015 Aleksandrović potpuni je novitet poznate vinarije iz Vinče na Oplencu, roze iz premium klase za one koji cene neočekivano! Kupaža četiri sorte u podjednakim delovima – pino noar, kaberne fran i kaberne sovinjon, te merlo – zajedničkim snagama daju sveže, voćno, lepršavo vino veoma duge završnice, sa nekakvim hladnim tonovima na nosu i nepcu. Oduševiće one koji traže finese iza svog tog prijatnog voća.

Gewurctraminer 2014 Virtus bi mogao biti letnji hit za lenjo popodne. Vino dolazi iz jedne od apsolutno najzanimljivijih novih vinarija Srbije a u pitanju je sorta koja potiče iz nešto hladnijih regija, koja međutim donosi divne, nežne i čak tople aromatske note. Zlatasto, zelenkasto vino, barokno mednog ukusa od koga su usta puna ružinih latica, kao da sladi iako je potpuno suvo. Završnica ne preduga ali nezaboravno slasna. 

Nemir 2015 Despotika još jedan je primer toga da su srpski vinari (konačno) počeli ozbiljno da se bave rozeom! Ovaj novi iz srca Šumadije je polusuv i nastaje od čistog kabernea, dopadljiv je odmah, na prvi srk, fantastično svež, kao stvoren za letnje zabave. Svetle rubin boje, na nosu pun cveća uz naznake maline i šljive, nepce i poljupce će obradovati osvežavajućim ukusom jagode.

Bela freska 2015 Đorđe kupaža je sorti pino griđo i šardone, takođe jedno novo vino iz nove vinarije. Izuzetno slasno vino, prosto da ne poverujete da je suvo! Jednostavno, ovo je osvežavajuća strasna i pitka varijanta kesice pune kandiranog voća koja čak ne mora preterano ni da se rashladi. 

Ergo penušavo roze 2013 Temet originalni je roze penušavac i jedan od prvih u Srbiji. Rađen je klasičnom metodom od pino noara, prijatno kompleksan, lepih kiselina, a ujedno slasan. Sve što i klasični roze treba da odlikuje – plus mehurići! Vino u koje je nemoguće ne zaljubiti se i uz koje će leto dobiti preko potrebnu uzbudljivost!

Rose 2015 Vinum dodatni adut na novom srpskom "pink talasu", nedavno čak proglašeno za najbolji roze Balkana na ocenjivanju u Sofiji. U svakom slučaju predstavlja zaokret u stilu u odnosu na prethodna roze vina ove vinarije iz Sremskih Karlovaca. Blago i zavodljivo peckanje kiselina na prvi susret, uz preovlađujuće voćne arome i divnu, nežnu, veoma svetlu boju, ostaju dugo u sećanju. Rashlađen, prava poslastica.

Traminac 2013 McC biodinamički je proizvedeno organsko vino koje je žiri Decantera ove godine nagradio bronzanom medaljom i na koje je vlasnik vinarije Škotlanđanin Don Makalok s razlogom ponosan jer se radi o sorti koja u Srbiji ne uživa previše pažnje. Iako s daleko manje izraženim kiselinama nego ostala vina na ovoj letnjoj listi, dobro rashlađen, ovaj traminac s veoma izraženim sortnim karakteristikama odličan je izbor za završetak dana uz bilo koju laganu večeru.




Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara