Foto: Mašinski fakultet

„Električna strela“ – Prva domaća E-formula

Foto: Mašinski fakultet
„Električna strela" je novi Formula student tim koji radi na razvoju i izradi prvog trkačkog elektro vozila u Srbiji, a ovaj projekat biće predstavljen u junu na prestižnom Formula student takmičenju u Velikoj Britaniji, saopštio je Mašinski fakultet u Beogradu.

Električna strela imaće kompozitni mononok iz jednog dela, što u Srbiji do sada nije napravljeno, pogon na sva četiri točka, veliki paket baterija sa 700 ćelija što daje blizu 600  V i 7,7 kWh kapaciteta i niz drugih inovacija.

Na projektu „Električne strele" radi oko 40 studenata sa Mašinskog i još osam fakulteta Univerziteta u Beogradu. Njihov glavni zadatak je da do februara naredne godine razviju i konstruišu kvalitetno i inovativno trkačko vozilo na elektro pogon koje će se u sezoni 2020 nadmetati u klasi E-formula sa više od 150 timova iz celog sveta. 

U timu su uvereni da će njihovo vozilo odgovoriti svim zahtevima takmičenja u kojem se pored statičkih ocenjuju i dinamičke discipline – izdržljivost, sprint, vožnja osmice, ubrzanje i efikasnost.

Elektro tim su 2018. osnovali nekadašnji članovi Formula student tima „Tenfor drumska 
strela", koji je sa idejnim projektom elektro-vozila 2016. godine osvojio drugo mesto u klasi dva na takmičenju u Italiji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • DUSAN1

    Koliko je meni poznato propozicije za formulu E obavezuju vozačku ćeliju ( kokpit) istu za sve.