Evo zašto kafu ne treba piti na prazan želudac

Prvo što uradite ujutro je da popijete kafu - na prazan želudac?

Niste jedini, jer mnogi imaju tu nezdravu naviku, piše portal Zadovoljna.hr.

Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, ali mnogo manje nas zna zbog čega je zapravo ta navika štetna.

Kafa na prazan želudac ne bi smela da se pije nikada, ni ujutro, ni tokom dana kada osetite glad, pa ručak zamenite šoljicom kafe kako biste se barem privremeno zasitili i povratili energiju.

Evo šta se dogodi u telu kada kafu popijete na prazan želudac:

1. Poveća se količina želudačne kiseline

Povećana količina želudačne kiseline uzrokuje žgaravicu i probleme s probavom koje možete osećati tokom celog dana. Viso nivo kiselosti s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog creva i refluksa. Jeftinija kafa, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost, što može dodatno povećati štetnost.

2. Poveća se osećaj stresa i teskobe

Ispijanje prevelikih količina kafe može povećati osećaj teskobe i stresa, a kada kafu pijete na prazan želudac taj problem se pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu delovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kafe na živčani sastav, uz kafu uvek pojedite nešto.

3. Smanji se nivo hormona

Glavni razlog zbog kog kafa povećava osećaj stresa i teskobe je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo da pijemo kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i uopšte se bolje osećati, piše Zadovoljna.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara