FOTO: Fondacija Ana i Vlade Divac

Fondacija Ane i Vlade Divac i USAID realizovaće projekat vredan 1,9 miliona dolara

FOTO: Fondacija Ana i Vlade Divac

Fondacija Ane i Vlade Divac i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) realizovaće u naredne četiri godine projekat vredan 1,9 miliona dolara. Cilj ovog projekta je da se davanje u Srbiji učini lakšim i transparentnijim.

Laura Pavlović, direktorka kancelarije za demokratski i ekonomski razvoju USAID, rekla je da se u poslednjih nekoliko godina u Srbiji povećava broj doniranih sredstava i da je samo u 2017.godini prikupljeno skoro 27 miliona evra.

"Najčešći primaoci te pomoći su pojedinci i porodice, javne i državne institucije, kao i neprofitne organizacije", rekla je Laura i dodala da je USAID izrazito ponosan na to što je u aprilu ove godine dodelili četvorogodišnji projekat pod nazivom Unapređenje okvira za davanje u iznosu od 1,9 miliona dolara Fondaciji Ana i Vlade Divac i njihovim partnerima Trag fondaciji, Smart kolektivu, Katalist fondaciji, Srpskom filantropskom forumu, Forumu za odgovorno poslovanje, kao i Privrednoj komori Srbije.

Ona je navela da su Srbija i Amerika imale dobru saradnju u oblasti filantropskih incijativa i da će projekat koji realizuju biti prilika da se ta saradnja produbi.

"Veliki broj građana i kompanija ne poseduje informacije o tome kako mogu davati i za šta i kako se taj novac troši. Zbog toga je projekat koji unapređuje sve aspekte davanja izuzetno potreban", navela je.

Ana Koešal, Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, rekla je da su oni za 11 godina, direktno ili indirektno pomogli oko 700.000 ljudi kroz različite programe pomoći i podrške. 

Projekat koji je pokrenut u aprilu, kako je navela, ima za cilj unapređenje saradnje civilnog i javnog sektora, ali i filantropske tradicije, kao i da pospeši kulturu davanja u Srbiji, unapredi pravni okvir za razvoj transparentnog davanja pojedinaca i kompanija i jačanje filantropske infrastrukture.

"Ovim projektom obuhvaćene su tri komponente. Prva se odnosi na osnaživanje filanstropske infrastrukture kroz različite aktivnosti, kao što su uvođenje filantropske kartice u lokalne zajednice, podrška razvoju lokalnih NVO-a i lokalne zajednice u celini".

Druga komponentna je rad na poboljšanju pravnog i zakonodavnog okvira za podsticanje davanja, poput ukidanja PDVa da donacije, a treća komponentna odnosi se na proširivanje svesti i uključivanje svih aktera kroz zajednice u kulturu davanja.

Veran Matić, govorio je o značaju medija u kreiranju slike koje javnost ima o dobročinstvu i davanju, kao i o Savetu za filantropiju, koji je formirala premijerka Ana Brnabić.

Biljana Dakić Đorđević, iz Fondacije Trag, rekla je da ta fondacija već 18 godina podržava različite lokalne inicijative, bavi se razvojem lokalne zajednice i promocijom i razvojem lokalne filantropije.

"Naša uloga i zadatak u narednom periodu je da uradimo jedno javno istraživanje o stavovima građana, ali i istaknutih kompanija i pojedinaca o tome kako oni vide statu i kulturu davanja u Srbiji. Mi smo pre šest godina prvi put radili takvu vrstu istraživanja", navela je i podsetila da Trag dodeljuje nagradu Virtus najvećim davaocima za opšte dobro.

Ove godine više od 100 opština u Srbiji organizovalo je jednu ili više humanitarnih akcija, što je skoro 70 osto svih opština u državi, a Srbija je trenutno na 132. mestu od 140 zemalja na listi po davanju u svetu.

Namera je da se projektom za unapređenje okvira za davanje podstakne solidarnost i na individualnom i korporativnom nivou i da se napravi ozbiljniji pomak u odnosu prema dobrotovornom davanju, a da su u pitanju domaći davaoci, bilo da su oni kompanije, dobrotvorna udruženja ili pojedinci.

Na skupu je predstavljeno Godišnje istraživanje o društveno odgovornom poslovanju za 2017. godinu, koje je obavio Forum za odgovorno poslovanje.

U istraživanju se  pokazalo da je za podršku lokalne zajednice prošle godine izdvojeno skoro 360 miliona dinara. Za poboljšanje uslova u radnom okruženju izdvojeno je skoro 500 miliona dinara, dok su za investicije u zaštitu životne sredine iznosile blizu 206 miliona dinara. ;

Prvi naredni koraci u projektu su organizovanje Nacionalnog dana davanja 9. oktobra, na kome će se prikupljati novac za uređaj u Istraživačkoj stanici Petnica, čime se organizatori projekta nadaju da će skrenuti dodatnu pažnju na pitanje obrazovanja i nauke u Srbiji.

Više o načinu davanja i donacijama može se saznati putem sajta www.donacije.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.