Foto:  VisitLimburg.be

(FOTO)(VIDEO) Najuzbudljivije biciklističke staze na svetu

Foto: VisitLimburg.be
Bicikl je prevozno sredstvo koje ne zagađuje okolinu i sve više se koristi u zemljama širom sveta. Države ulažu u biciklističke staze i promovišu korišćenje ove vrste transporta, koji je jedno od najboljih prevoza u pogledu zaštite životne sredine i smanjenja gužvi na ulicama velikih gradova.

Pojedini gradovi su uložili značajna sredstva u izgradnju biciklističkih staza, a Nova ekonomija prenosi priču o tri najzanimljivija biciklistička projekta u svetu, kojima se bavio i Svetski ekonomski forum.

1.Novi Zeland – nadzemna biciklistička staza

Grad Oukland na Novom Zelandu je sagradio nadzemnu biciklističku stazu iznad ulica grada koje su opterećene saobraćajem. Na ovaj način je kreiran alternativan i bezbedan vid transporta za stanvovnike ovog grada, koji sada mogu neometano voziti centrom.

Nelson Street Oukland Cycleway 030.jpg%20Autor%20Schwede%2066
FOTO: Schwede66

Nova biciklistička staza povezana je sa postojećom biciklističkom mrežom i na taj način je stara infrastruktura pretvorena u nešto korisno.

2.Belgija – Biziklizam na vodi

U Belgijskoj pokrajni Limburg u blizini grada Genka, nalazi se jezero kroz koje se pruža biciklistička staza izgrađena na površini, tako da biciklisti imaju utisak da voze kroz vodu.

2017 Toerisme%20Limburg Cycling%20through%20Water Family%20Picture
FOTO: VisitLimburg.be

Nedavno je izgrađen i deo staze kroz šumu, tako da u Limburgu nude „vožnju kroz drveće" i „vožnju kroz vodu" . (više o parku u Belgiji u narednom tekstu)

3.Grad Ksiamen u Kini je napravio jednu od najdužih nadzemnih biciklističkih staza na svetu. Ona se prostire na 7,6 kilometara iznad autoputeva sa gustim saobraćajem.

Staza povezuje sve ključne transportne stanice u gradu, a kapacitet je oko 2000 biciklista, koji mogu voziti u isto vreme.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara