FOTO: Wikimedia

Grenland će zbog globalnog zagrevanja moći da izvozi pesak

FOTO: Wikimedia

Globalno zagrevanje koje topi ogromnu ledenu površinu ostrva i spira velike količine taloga u more moglo bi da omogući Grenlandu da počne da izvozi pesak, zaključak je najnovije studije tima naučnika iz Danske i SAD.


Pesak bi Grenlandu mogao da donese korist od klimatskih promena, objavljeno je u časopisu „Nature Sustainabiliti", a prenosi Nacionalna geografija Srbija.

Vodeći autor studije Met Bendiken, istraživač sa Univerziteta Kolorado, ukazao je na činjenicu da topljenje leda možemo zamisliti kao jednu slavinu kroz koju se izliva pesak na obalu, preneo je Rojters. Studija navodi i da bi Grenland mogao da proceni rizike obalnog rudarstva, što se prvenstveno odnosi na ribarstvo.

Svetska potražnja za peskom iznosila je oko 9,55 milijardi tona u 2017. godini s tržišnom vrednošću od 99,5 milijardi dolara i predviđa se da će dosegnuti gotovo 481 milijardu dolara u 2100. godini, podstaknuta rastućom potražnjom i mogućim nestašicama, navodi se u studiji.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ: 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------


David Burman sa danskog univerziteta u Arhusu, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da već postoji neka lokalna eksploatacija peska za domaću građevinsku industriju na Grenlandu i da je to trenutno jeftin resurs koji će sigurno postati skuplji.

U studiji se ističe da bi pesak i šljunak mogli da se koriste i u budućnosti kako bi se ojačale plaže i obale koje su pod rizikom od porasta nivoa mora, što je delom uzrokovano i otapanjem Grenlanda.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara