FOTO: Pexels

Iz ovog grada potiče najstarije vino na svetu

FOTO: Pexels
Najstarije vino u bačvi na svetu, suvo belo alzaško vino koje datira iz 1472. godine, čuva se u podrumu starog zdanja bolnice jednog evropskog grada. Možete li da pogodite kojeg?

U podrumu starog zdanja bolnice u Strazburu nalazi se najstarije vino na svetu čuvano u drvenim bačvama, preneo je radio Frans ble.

U pitanju je alzaško belo vino iz 1472. godine, naveo je radio dodajući da su naučnici iz Burgonje i Minhena ispitali vino i otkrili da se to vino degustiralo u veoma retkim prilikama, samo tri puta.

Prvi put je to bilo 1718. godine na otvaranju zdanja bolnice u Strazburu, drugi put 1944. kada se slavilo oslobođenje grada, a treći put 1976. za vreme proslave o dogovoru o saradnji između Ciriha i Strazbura.

Vino je 2014. godine prebačeno u rezervoar od nerđajućeg čelika, a godinu dana kasnije je vraćeno u drvenu bačvu, gde će moći da bude očuvano narednih 250 godina. 

Frans ble je na svom sajtu objavio fotografije ogromnog drvenog bureta sa srednjovekovnim vinom i natpisom godine proizvodnje, 1472. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara