Ilustracija, Foto: Pexels

Ker-Lindzi: Ne postoji plan za krizu Beograda i Prištine

Ilustracija, Foto: Pexels
Ne postoji nikakv plan za izlazak iz krize dijaloga Beograda i Prištine kaže Džejms Ker-Lindzi, profesor političkih nauka na londonskom Univerzitetu Sent Meri, za Radio Slobodna Evropa, nakon otkazivanja samita u Parizu, prethodno planiranog za 2. jul.

"Mislim da su bile raširene spekulacije da se ovaj sastanak neće održati. Nije bilo nikakvog značajnog napretka na sastanku u Berlinu, i zapravo, niko ne zna šta je bio smisao tog sastanka. Bio je vrlo proizvoljan, nije izgledalo da postoje bilo kakav raspored ili agenda. To se nije poklopilo sa očekivanjima, ali ja zapravo ne znam o čemu je uopšte bio taj sastanak", kaže Ker-Lindzi.

On dodaje da su jedni mislili da je smisao sastanka bio da se stavi tačka na temu razmene teritorija, dok neki tvrde da se upravo to i desilo.

PROČITAJTE JOŠ:

"Problem je u tome, što se nisu pojavile nikakve nove teorije za izlazak krize. Ako ne želite da pričate o razmeni teritorija, šta vam je alternativa? Šta zapravo stavljate na pregovarački sto, što će omogućiti da se na nekakav smisleni način krene napred? Niko nije izneo ništa takvo i verujem da je takođe deo problema. Niko nije predstavio moguća rešenja, niti nove ideje.”

Osvrnuvši se i na izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je rekao da je otkazivanje sastanka u Parizu dokaz da je uloga SAD-a ključna za nastavak pregovora i da nije moguće ništa uraditi bez podrške SAD-a, Ker-Lindzi je izneo podeljeno mišljenje.

"I da i ne. Da, zato što smo mi tokom protekle decenije napravili ovu situaciju, kada su ulogu predvodnice u procesu preuzele Evropska unija i Evropska komisija. Ali opet, mislim da postoje razlike između načina na koji je Evropska komisija htela da vodi ovaj proces, i na koji je Berlin hteo da vodi ovaj proces, i očigledno je da pred kraj mandata Komisije Berlin želeo da preuzme vođstvo i da je pogrešio u načinu na koji je to izvedeno.”

Ker-Lindzi misli da je kredibilitet Francuske na Zapadnom Balkanu u ovom trenutku mali, jer Francuska predvodi blok zemalja koji se protive proširenju EU.

Na pitanje da li je za obe strane, Prištinu i Beograd, Vašington poželjniji partner od Evropske unije, Ker-Lindzi kaže da to jeste trenutno stanje, ali da tako ne bi trebalo da bude.

"Ključna uloga mora biti na Evropskoj uniji, ali Evropska unija ne bi trebalo da bude slaba. Jedan od razloga za to je što smo na kraju mandata Evropske komisije, pa ni zvaničnici koji vode razgovore na niskoj tački kapaciteta. Mišljenja su duboko podeljena po pitanju toga u kom stanju je dijalog i na čemu bi fokus trebalo da bude. Tako da su Sjedinjene Države preuzele vodeću ulogu, ali naravno to bi trebalo da bude pitanje prijema novih članica u Evropsku uniju.”

On dodaje da je to je proces koji bi trebalo da vodi Evropska unija, a da sada imamo Francusku koja dovodi u pitanje proces proširenja, dok je Nemačka u poziciji da se ujedinjuje sa Francuskom u tome da preuzme vođstvo. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara