Mogu li futuristička ekološka naselja postati stvarnost? (FOTO)

'Organski' i ekološki dizajnirane naseobine poput onih u popularnom filmu Avatar su, izgleda, bliže nego što mislimo.

Indijski agroekolog Amlankusum i arhitektonska firma Vinsent Kalebo iz Pariza predstavili su plan vertikalnog eko-naselja pod imenom Džejpi Grin Sports Siti.

Sistem koji bi, prema zamislima, trebalo da bude izgrađen u okolini Nju Delhija, sastojao bi se od šest kula od 36 spratova, koje bi bile povezane zajedničkim zelenim površinama, šetalištima i ekološki odgovornim komunalnim službama.

Veliki broj inovativnih izuma trebalo bi da obezbede energetsku efikasnost i maksimalno umanje loš uticaj na okolinu. 

Temelji kula biće od čelika i betona otpornih na zemljotrese, dok bi u velikoj meri bilo korišćeno i najtvrđe drvo iz lokalnih izvora.

Sva energija potrebna za funkcionisanje naselja bila bi generisana u okviru samog naselja specifičnim metodama. 

Bandere bi, na primer, bile opremljene vetrogeneratorima koji bi obezbeđivali energiju za ulično osvetljenje.

Sakupljanje solarne energije bilo bi drugi veliki način za opskrbljivanje naselja energijom. Mnogi zidobi bili bi prekriveni fasadama od solarnih ploča, dok bi na krovovima bilo zasađeno drveće i vegetacija.

Posebne staklene bašte obezbeđivaće samoodrživu proizvodnju hrane. Zajednički voćnjaci imali bi dvostruku ulogu: da obezbede hranu i da budu mesta za socijalizaciju stanovnika.

Drvo će biti praktično najkorišćeniji materijal. Dizajneri su ocenili da ono ima najmanji uticaj na životnu sredinu, što ga čini najboljom ekološkom opcijom u gradnji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara