Foto: Pixabay

Nisu sve noge iste: Evo koliko zarađuju fudbalerke

Foto: Pixabay

Ženska fudbalska reprezentacija Engleske je pobedila u četvrtini finala Norvešku sa 3-0 i pokušaće da osvoji Svetsko prvenstvo, koje je trenutno u toku u Francuskoj. Sajt Goal istražuje koliko su fudbalerke Engleske plaćene u odnosu na svoje kolege.

PROČITAJTE JOŠ:

300 MILIONA ZA POJAČANJA - Da li Real sprema nove galaktikose?

Kompanije plaćaju veliki novac fudbalskim klubovima za reklamu – da li se isplati?

Ravnopravnost polova u fudbalu je tema, koja se ponovo našla u fokusu, jer je trenutno u toku Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene u Francuskoj. 

Trenutni šampion sveta je reprezentacija SAD-a, a fudbalerke Engleske su jedan od favorita da skinu Amerikanke sa trona. U Engleskoj javnosti se pokrenulo pitanje plata fudbalerki u odnosu na njihove kolege, koji profesionalno igraju u Engleskoj Premier ligi.

Engleske reprezentativke su dobile ugovore od fudbalskog saveza po kojima dobijaju 25.000 funti godišnje, odvojeno od svojih ugovora, koji su potpisani sa klubovima u kojima igraju, a postoji i mogućnost bonusa od dodatnih 5.000 funti.

Tajms je nedavno objavio da će Lavice (Lionesses - nadimak fudbalerki Engleske) dobiti dodatnih 50.000 funti pojedinačno, u slučaju osvajanja Svetskog prvenstva u Francuskoj. Ova suma je veća od prosečne zarade, koju pojedinačno mogu zaraditi za celu godinu bavljnja fudbalom.

Pored ovih ugovora, igračice regularno zarađuju od svojih ugovora sa klubovima, pa je tako otkriveno da kapitenka reprezentacije Engleske i fudbalerka Mančester Sitija Stefani Hoton zarađuje oko 65.000 funti godišnje ne računajući poreze. 

Hoton svakako ima natprosečnu zaradu u odnosu na svoje koleginice, a primera radi prosečna zarada fudbalerki Liona u Francuskoj je 35.718 funti godišnje. 


Naravno ove zarade se ne mogu porediti sa zaradama fudbalera. Garet Bejl iz Real Madrida i Aron Ramzi, koji je nedavno potpisao za Juventus zarađuju oko 300.000 funti nedeljno, a najplaćeniji Engleski igrač u Premier ligi je Rahim Sterling, koji istu tu zaradu svake nedelje dobije od Mančester Sitija, što je u proseku 52 puta više od godišnje zarade najboljih fudbalerki u svetu. 

573px Gareth Bale%20%D0%94%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B9%20%D0%96%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D1%8C

FOTO: Дмитрий Журавель

Imamo i primere Harija Kejna, Vejna Runija, Luka Šoa i Rosa Barklija, koji zarađuju preko 150.000 funti na nedeljnom nivou, pa je jasan zaključak da fudbaleri zarađuju neuporedivo više novca od svojih koleginica u istom sportu. 


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara