Foto: Pixabay

Otkriven veliki defekt – Ova aplikacija otvara mogućnost špijuniranja kroz veb kameru

Foto: Pixabay
Stručnjaci su pronašli ozbiljnu ranjivist u aplikaciji Zoom za Epl Mak uređaje, koja se koristi za video pozive i konferencije. Kroz ovu aplikaciju hakeri mogu pristupiti veb kameri na računaru.

Softverski inženjer Džonatan Lajtšuh otkrio je ovaj bag u aplikaciji Zoom i upozorio korisnike da neće otkloniti ovu opasnost prostim deinstaliranjem aplikacije.

On je otkrio da je riziku od napada hakera izloženo preko četiri miliona korisnika i preko 750 hiljada kompanija širom sveta i da je ranjivost u tome što bilo koji vebsajt može pristupiti kameri na vašem uređaju bez dozvole. Dodatni problem je u tome što uz program dolazi i lokalni host server, koji može reinstalirati aplikaciju bez ikakve interakcije sa korisnikom. 

Ovaj bag je odmah prijavljen kompaniji, koja proizvodi Zoom aplikaciju, a oni su reagovali tako što su izbacili „quick fix" rešenje, ali po oceni Lajtštuha to nije rešilo problem. 

On navodi da je jedan od načina da se zaštiti korisnik, da zabrani aplikaciji da pristupi kameri prilikom započinjanja video sastanka ili konferencije.  

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara