Ilustracija, Foto: Pexels

Ove dve evropske zemlje deli most, ali i stav o feminizmu

Ilustracija, Foto: Pexels
Dve skandinavske zemlje, Švedsku i Dansku, osim što deli most, deli ih i vrlo različito poimanje feminizma, piše danski CPH Post Online.

Dobro ilustrovan primer ovih razlika ogleda se i u slučaju iz 2014. godine, kada je jedna privatna klinika iz Kopenhagena postavila reklamu za ugradnju silikona na autobuse javnog gradskog prevoza i to sa fotografijom golih ženskih silikonskih grudi, sa sve natpisom „Nove grudi".

I dok su Danci „nastavili da piju čaj", iz Švedske su stigle oštre i ogorčene reakcije, jer se, kako se navodi, komšije nisu mogle suzdržati od reakcije.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako kažu švedski građani, takav oglas ne bi dobro prošao u Stokholmu i drugim švedskim gradovima i definitivno bi izazvao raspravu o seksizmu i ženskom telu.

Kako profesor Rikke Andreasson sa Roskilde univerziteta kaže za ovaj danski portal, reakcije u Danskoj na ovakav vid reklame variraju – neki to doživljavaju kao znak oslobođenja, neki kao znak kapitalizma, a pojedini to vide kao da danska kultura objektivizira žene.

Nedavna anketa „You Gov" i „Cambridge Globalism" pokazala je da je Danska jedna od najmanje feminističkih zemalja u zemljama razvijenog sveta.

Nasuprot tome, čak 48 odsto Šveđanski se izjašnjava da su feministkinje, što i nije iznenađenje za one koji tamo žive.

Poslednjih godina, Švedka je ubrzala razvoj feminističke politike, a nedavno je postala i prva zemlja koja je u svojoj spoljnoj politici upotrebila reč „feministkinja".

Nedavna anketa pokazuje da u Danskoj samo četiri odsto muškaraca i osam odsto žena podržava pokret #MeToo, što je znatno niža podrška u poređenju sa švedskim građanima.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara