Pet knjiga koje Bil Gejts preporučuje da pročitate

Bil Gejts svake godine pravi popis najboljih knjiga koje su pozitivno uticale na njegov život, rad i motivaciju. 

Predstavljamo vam 5 koje bi prema njegovom mišljenju trebalo da pročitate...

Uspešan biznismen, koji se smatra jednim od najuticajnijih i najbogatijih ljudi na svetu, svoje velike poslovne uspehe delom pripisuje velikom broju knjiga koje je čitao tokom celog svog života.

Naravno, svake godine njegova kućna biblioteka postaje bogatija za veliki broj knjiga koje Bill pročita tokom cele godine.

Na kraju svake, uobičajena je praksa da poznati biznismen objavi spisak knjiga koje su ga inspirisale i motivisale da ostane budan celu noć kako bi saznao i naučio sve zanimljive činjenice sa njihovih stranica. 

Njegova najnovija lista broji pet knjiga, različitih žanrova: od polja matematike i nauke, do naučne fantastike.

Ovo su knjige koje on preporučuje: 

1. Seveneves (Neal Stephenson)

O ovom romanu se ne može pričati danima, već satima. Obožavaće ga svi oni koji vole naučnu fantastiku, jer knjiga donosi brojne zanimljive informacije o svemirskim letovima. Takođe, Bill kaže ako tok radnje u knjizi uopšte nije izmišljen već bi se mogao ostvariti...

2. How Not to be Wrong (Jordan Ellenberg)

How to be wrong - će vam na najbolji način otkriti sve čari matematike, te imate priliku da shvatite kako ona utiče na naš život, od političkih izbora do svakodnevnih odluka. Ova knjiga će vam pomoći da shvatite život, kao i sve oko nas što nas okružuje. 

3. The Vital Question (Nick Lane)

Bill smatra da je Nick Lane, pisac i mislilac o čijem radu ćete želeti da saznate više, pogotovo nakon čitanja ove knjige. "The Vital Question" postavlja pitanje o životu, a njegov pisac Nick savetuje da pratimo energiju. Bill se slaže sa njegovom tvrdnjom, te smatra da ovu zanimljivu knjigu svako treba da pročita kako bi saznali više o sebi i svetu u kojem živimo. 

4. The Power to Compete (Ryoichi Mikitani & Hiroshi Mikitani)

Bill gaji posebnu ljubav prema Japanu, od momenta kada je prvi put kročio na tlo ovo zemlje, zbog tadašnjeg posla za Microsoft. Onda ni ne čudi zašto je Bill hteo, čitajući ovu knjigu, da sazna sve o problemu koji se javio kada su neka od uspešnijih preduzeća iz 1980-ih u Japanu potisnuta od strane preduzeća u Koreji i Kini. "The Power to Compete" daje odgovor na dijalog između Ryoichija i njegovog sina Hiroshija, koji je osnovao kompaniju Rakuten. Osim što analizira zašto su kineske i južnokorejske kompanije bacile Japan u senku, ova knjiga daje zanimljive ideje i odgovore, kao i zanimljiv pogled na budućnost.

5. Sapiens: A Brief History of Humankind (Noah Yuval Harari)

Ova knjiga je jednako oduševila Billa, ali i njegovu ženu. Kako napominje, ovu knjigu bi trebalo da pročita svako koga interesuje istorija, ali i budućnost naše vrste. Naime, "Sapiens: A Brief History of Humankind" će vam dati odgovore na sva pitanja o veštačkoj inteligeniciji, genetskom inženjeringu, ali i istoriji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara