Saznajte kojih 15 zemalja će biti najbogatije u budućnosti

Izgleda da smo svi zainteresovani za to kako će izgledati budućnost, ali iako je to nemoguće predvideti, postoje analitičari koji sa dovoljno znanja i podataka mogu da prikažu približnu sliku o tome šta će naredne godine doneti.

Ipak to se ne može učiniti za svakog pojedinca, već samo za celu naciju ili određenu zemlju. Jedan od načina kako meriti u kom pravcu će se neka zemlja razvijati u budućnosti jeste postaviti pitanje koliko će ta zemlja biti bogata.

Iako postoje promene u politici i ekonomiji koje sadrže složene obrasce o budućnosti, neki analitičari iznose pretpostavke bez obzira na sve.

Upotrebom podataka kao što su očekivani BDP, institucije, korupcija neke zemlje, obrazovni i pravni sistemi određene zemlje i stopa prirodnog priraštaja, temeljnom analizom mogu nam dati bar ideju o tome kako će se odvijati stvari u periodu do 2050. godine.

Hong Kong i Shanghai Banking Corporation izveli su složenu studiju u 100 zemalja koje pokazuju mogući odgovor na ovo pitanje. Pročitajte i saznajte kojih 15 zemalja će biti najbogatije u budućnosti.

15. Rusija

Sa smanjenjem broja radnog stanovništva i trenutnim previranjima koja karakteriše Rusiju, možda je malo neočekivano neočekivano videti Rusiju na ovoj listi, ali ekonomija zemlje pokazuje znake stabilizacije i rasta u budućnosti.

Ukrajinski sukob i aneksija Krima stavili su zemlju na loš glas i doveli  do međunarodnih sankcija, što je dovelo do povećanja inflacije. Štaviše, pad cena nafte je dodao i druge ekonomske probleme. Uprkos svemu i smanjenju broja stanovnika, HSBC je optimističan da će dohodak po glavi stanovnika i ekonomija Rusije biti vraćeni na pravi put i do 2050. godine će dostići 1,87 milijardi dolara.

14. Španija

U poslednjih nekoliko godina Španija je pogođena ekonomiskim problemima. Povećanje cena od 2008. godine i pad broja radnog stanovništva za 11%, plus ekonomska kriza, ostavila je Španiju na ivici ekonomskog kolapsa. Uprkos svemu tome, istraživači očekuju da će BDP Španije porasti sa 711 milijardi dolara na 1,95 biliona. To će se povećati kroz blagi rast broja stanovnika i masovno poboljšanje prihoda po glavi stanovnika.

13. Južna Koreja

Južna Koreja je prošle decenije doživela pad prirodnog priraštaja što je dovelo do smanjenja broja zaposlenih u zemlji. Ekonomija zemlje i dalje nastavlja da uspeva zbog podrške koju vlada daje kompanijama koje žele da transformišu Južnu Koreju u tehnokratsko društvo, što će dovesti do impresivnog prosperiteta zemlje u godinama koje dolaze. Očekivani BDP Južne Koreje trebalo bi da se poveća na 2,06 biliona dolara do 2050.

12. Turska

Tokom proteklih godina, Turska je pokazala značajno povećanje radnog stanovništva usled zdravih stopa prirodnog piraštaja. Dohodak zemlje po glavi stanovnika gotovo se utrostručio, dok je ostatak regiona bio u dubokoj krizi. Svi ovi indikatori doveli su stručnjake da veruju da će se privreda Turske drastično popraviti u narednim godinama, a njen BDP će se znatno povećati i do 2050. sa maksimalnih 2,15 biliona dolara.

11. Italija

Od svih zemalja u Evropskoj uniji, Italija je pokazala najsporiju stopu privrednog rasta, sa samo 4% porasta u šesnaest godina. Iako je rezultat toga da će zemlja biti rangirana niže u budućnosti, zbog pada radnog stanovništva, Italija će i dalje biti jedna od najbogatijih zemalja u budućnosti sa 2.19 biliona dolara BDP-a u 2050. godini.

10. Kanada

Izgleda da je Kanada stub stabilnosti u svetu kada je u pitanju ekonomija. Dok druge zemlje padaju, a druge rastu, Kanada ostaje na istom. Oni imaju jedan od najstabilnijih bankarskih sistema na svetu i očekuje se da će broj stanovnika do 2050. godine doći do 44 miliona. Do iste godine, BDP Kanade će dostići 2.287 biliona dolara, obezbeđujući joj poziciju broj 10 na ovoj listi.

9. Francuska

Dok je Francuska trenutno na mestu  broju pet, stručnjaci HSBC-a očekuju da će previranja Evropske unije dati svoj doprinos ekonomskoj moći zemlje, čime će učiniti da njena ekonomija stagnira. Izgleda da će Francuska vratiti na devetu poziciju do 2050. godine.

Ekonomija Francuske će do te godine zabeležiti BDP od 2,75 biliona dolara, što će joj omogućiti da premaši zemlje poput Brazila, Indije i Meksika koje su u porastu.

8. Meksiko

Sa populacijom od 120 miliona, Meksiko je jedna od najvećih ekonomija sveta koja je u kontinuiranom rastu, dodatno poboljšavajući ukupnu produktivnost i prosperitet zemlje. Zbog predsednika Enrikea Pene Nieta, koji je započeo svoj šestogodišnji mandat u decembru 2012. godine, zemlja prolazi kroz značajna poboljšanja, posebno u oblasti energetike, obrazovanja, rada i finansija, što će dovesti do budućeg BDP-a od 2,81 biliona dolara do 2050.godine.

7. Brazil

Nakon veoma  teškog perioda do 1994. godine, sa ogromnom inflacijom, Brazil je uspeo da se oporavi i vrati na pravi put. Raste i prosperira zahvaljujući i na značajnom povećanju radne populacije. Napori za smanjenje stope kriminala i poboljšanje životnih uslova u zemlji doprineli su njenom rastu u određenoj meri pa vodeći stručnjaci veruju da će BDP u Brazilu porasti na sumu od 2,96 biliona dolara do 2050. godine.

6. Velika Britanija

Izgleda da će Velika Britanija u budućnosti zatvoriti jaz između njih i Nemačke, a razlika u bogatstvu između ove dve zemlje će biti mnogo manja nego danas. Zbog bliskih veza sa SAD i Japanom, Velika Britanija će nastaviti da prosperira po većoj stopi od većine drugih evropskih zemalja. Na primer, dok je Francuska povećala prosekom od 3% godišnje, Britanija je imala prosečno godišnje povećanje od 3,2%. Njen BDP će do kraja naredne tri decenije porasti na procenjenih 3,58 biliona dolara.

5. Nemačka

Nemačka će i dalje zadržati svoju poziciju kao ekonomski pogon Evrope sa 3,71 biliona dolara BDP do 2050. godine. Broj stanovnika će zabeležiti pad za čak 11 miliona, ali to će povećati prihod po glavi stanovnika. Istovremeno, i broj radnog stanovništva u Nemačkoj i dalje pada, ali ovaj problem pokriva dobro finansiranje i vrlo stabilna ekonomska infrastruktura, tako da će u celini zemlja nastaviti da napreduje u budućnosti.

4. Japan

Iako Japan pati od ozbiljnih problema u vezi sa smanjenjem broja stanovništva, jer se očekuje da sa 127 miliona padnu na broj od 102 miliona u 2050. godini što će se odraziti na povećan broj prosečno starih i što će smanjiti broj radnog stanovnišva u odnosu na ukupnu populaciju, zemlja će nastaviti da raste ekonomski.

3. Indija

Specijalisti procenjuju da će se japanski BDP povećati od prošlogodišnjih 4,88 biliona dolara do dobrih 6,43 biliona dolara do 2050. godine, održavajući se kao jedna od najvažnijih ekonomskih snaga sveta, koju će u narednih nekoliko decenija premašiti samo Indija.

Izgleda da će Indija u budućnosti preuzeti treće mesto od Japana. Sa porastom stanovništva do neverovatnih  razmera, sa današnjih 1,35 milijardi  na 1,6 milijardi do 2050. godine Indija će nadmašiti Kinu, koja je na prvom mestu po broju stanovnika danas.

Ekonomski gledano, očekuje se da Indija skoro učetvorostruči svoj sadašnji BDP od 2,43 biliona dolara i dostigne neverovatnih 8,17 biliona dolara. Način na koji se očekuje da se to desi jeste kombinacija brzih razvojnih sektora, ogromne radne snage i implementacije savremenih tehnologija.

2. SAD

Sjedinjene Američke Države su u poslednje vreme prošle kroz neke teške trenutke, iako ta vremena još nisu završena, ekonomija zemlje će nastaviti da raste. Glavni faktori koji utiču na to su njene stabilne institucije i visoka stopa prirodnog priraštaja što dovodi do povećanja populacije na oko 86 miliona u budućnosti.

BDP Sjedinjenih Država dostigao bi procenjenih 22,27 biliona dolara, čime će ostati druga najsnažnija ekonomija sveta u 2050. godini.

1. Kina

Nije čudno što će Kina uskoro vladati svetom  sa ekonomskog gledišta. Prema rečima stručnjaka, njihovi napori da održe stabilan broj stanovništva kroz politiku jednog deteta i potpuno modernizovano društvo će ih dovesti tamo.

Očekuje se da će Kina uskoro integrisati region Hong Konga i Makaa u svoju ekonomiju, što će do 2050. godine doneti porast njenog BDP-a do masovnih 25,33 biliona dolara, što je više nego dvostruko od današnjih 11,93 biliona, čineći Kinu najvećom svetskom ekonomskom silom tokom narednih decenija.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Zile

    Eto bas ce amerika da bude 2 oce kurac. Sada jedva da se nalaze medju prvih 20 sve gore i gore im je . Jos pogotovo kad dodje vreme da vrate oteto i da plate stetu za zlo koje su sejali po svetu