Muzijka može imati različit uticaj FOTO:Flickr

Slušanje muzike na poslu utiče na rad

Muzijka može imati različit uticaj FOTO:Flickr
Ukoliko poslodavac dozvoli svojim zaposlenima da slušaju muziku dok rade, ne samo da će na taj način umanjiti buku na radnom mestu, već će i doprineti njihovom osećaju da sami sebi uređuju radno okruženje, prenosi portal Centar za razvoj karijere.

Da li vas muzika na radnom mestu ometa u obavljanju radnih zadatka?

To u mnogome zavisi od prirode zadatka. Stručnjaci tvrde da slušanje muzike doprinosi boljem obavljanju svakodnevnih zadataka i zahteva, ali i da postoje situacije gde je tišina neophodna. Tako, na primer, ukoliko treba da upamtite nove informacije, preporučljivo je da potpuno utišate muziku. Istraživanja Primenjene kognitivne psihologije pokazuju da su osobe između 18 i 30 produktivnije kada tokom rada ne slušaju muziku. Zašto? Britanski naučnik Nik Perham, koji je sproveo ovo istraživanje, tvrdi da je dobro slušati omiljenu muziku, ali pre početka rada, dok slušanje tokom rada može remetiti koncetraciju. Verovatno se pitate šta je onda konačan odgovor...

Da li muzika dobro utiče na vaš rad ili ne?

Odgovor je: Zavisi! Na primer, kada govorimo o osobi koja je ekspert u svom poslu i treba da uradi zadatak koji je obavila mnogo puta do tada, potrebno joj je prijatno okruženje koje je opušta, kako bi što laganije završila već dobro poznati zadatak.

Iz ovih razloga, mnogi hirurzi često slušaju muziku dok operišu i, kako je praksa pokazala, rade mnogo efikasnije nego kada je potpuna tišina. Takođe, oni naučnici koji rade u laboratoriji pokazali su znatno bolje istraživačke rezultate kada su slušali muziku koju vole. Čak i ako muzika koju slušaju nije njihova omiljena, bolja je od tišine.

Doktori koji slušaju muziku dok rade pokazali su se kao opuštenije osobe, što je veoma važno, ako uzmemo u obzir koliko je stresan i odgovoran njihov posao. Međutim, njihove kolege anesteziolozi se ne slažu sa puštanjem muzike u operacionoj sali: nekolicina anesteziologa je izjavila da muzika smanjuje njihovu budnost i otežava komunikaciju sa osobljem. Oni ističu da ih muzika ometa prilikom davanja anestezije (retko ko bi voleo da se u tom slučaju nađe na mestu pacijenta).

Pevušenje nas usporava?

Naučnici tvrde da, ukoliko vozač peva dok vozi, sporiji su mu refleksi u vožnji. Ovo se, pre svega, odnosi na muziku koja ima tekst. Klasična i instrumentalna muzika poboljšava mentalne sposobnosti, za razliku od muzike sa tekstom.

I ne zaboravite: Muzika je tu da rutinske poslove učini manje dosadnim i da ih radite sa više uživanja. Kubanski proizvođači cigareta plaćaju gitariste da im sviraju tokom rada, kako bi radnici zaboravili na monotonost posla kojim se bave. Sportisti koji slušaju muziku dok trče, brži su. Ali kada treba da se fokusirate da naučite nešto novo ili da zapamtite činjenice, što zahteva vašu punu pažnju, tišina je zlato.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara