Svemirski turisti tek sledeće godine na putu oko meseca

Svemirski turisti moraće barem do sredine sledeće godine, a možda i duže, čekati na putovanje oko Meseca brodom kompanije SpaceX, piše Wall Street Journal.

"Novi program leta - sada odložen barem do sredine 2019. a verovatno i kasnije - još nije objavila" kompanija sa sedištem u Kaliforniji koja je prvi takav let najavljivala za kraj 2018, navodi list.

Razlog tog kašnjenja nije jasan, ali "govori da su tehnički i proizvodni izazovi poremetili planove osnivača Ilona Maska za istraživanje Sunčevog sistema u kojem će učestvovati čovek", dodaje njujorški dnevnik.

Turisti će putovati na Mesec u kapsuli Dragon koju će nositi najsnažnija SpaceX raketa Falcon Heavy koja je pre samo četiri meseca bila uspešno lansirana.

Portparol SpaceX-a Džejms Glison rekao je u saopštenju koje prenosi AFP da kompanija "ne odustaje od planiranog slanja putnika oko Meseca i da raste zanimanje klijenata" za taj oblik turizma.

To bi bio prvi takav let nakon završetka američke misije Apollo početkom 70-ih i najudaljenija tačka u dubokom svemiru do koje je čovek došao.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara