Ilustracija, Foto: Pexels

Umesto doktora dijagnoze će postavljati mašine

Ilustracija, Foto: Pexels
Veštačka inteligencija u zdravstvu za sada najviše pomaže u dijagnostici, koja je jedno od izazovnijih oblasti u medicini, navodi se u publikaciji Svetskog zdravstenog foruma "Zdravstvo i zaštita u zdravstvu u četvrtoj industrijskoj revoluciji – Globalni svet budućnosti – Budućnost zdravstva i zdravstene zaštite".

Veštačka inteligencija podrazumeva mašine koje su programirane da razvijaju kognitivne funkcije za učenje i rešavanje problema, a još od 2010. godine nauka je postigla veliki uspeh u tkz. „dubokom učenju", odnosno oblasti mašinskog učenja koje se odnosi na algoritme inspirisane strukturom i funkcijom mozga.

Veštačka inteligencija sve je više uključena u dostignuća u oblasti zdravstva, što značajno doprinosi napretku u tom pogledu.

PROČITAJTE JOŠ:

Primera radi, metode koje su zasnovane na veštačkoj inteligenciji  pokazale su izuzetne rezultate kada je u pitanju dijagnostika zasnovana na slici.

Grupa istraživača iz SAD-a i Kine izgradila je sistem koji automatski dijagnostifikuje dečje bolesti sa visokom tačnošću, što se pokazalo kao odlična podrška prilikom nesigurnosti u uspostavljanju dijagnoze u složenim slučajevima.

Osim dijagnostike, veštačka inteligencija nudi veliki opseg pomoći u zdravstvu u vidu organizacije, upravljanja dokumentacijom, identifikacijom, adresiranjem, ali i u smanjenju grešaka čak i pri fakturisanju.

S druge strane, ono što sad predstavlja izazov jesu etička i zakonska pitanja u vezi sa deljenjem podataka, upravljanjem, ali i vlasništvom nad njima, kao i pravnom odgovornošću u slučaju kada mašine pogreše.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara