Foto: Pixabay

Veštačka inteligencija nadmašila tim stručnjaka u dijagnostici tumora mozga

Foto: Pixabay

Kineski sistem veštačke inteligencije, pod imenom "Al", pobedio je tim od 15 vodećih lekara tokom dijagnostifikovanja tumora na mozgu i predviđanja širenja hematoma.

"Al", poznat i kao "Biomajnd", proizvod je Istraživačkog centra za veštačku inteligenciju i neurološke poremećaje bolnice Tjentan u Pekingu.

U dijagnostifikovanju tumora na mozgu "Biomajnd" je dostigao učinak od 87 odsto, dok su stručnjaci imali procenat od 66 odsto.

Tom sistemu je trebalo samo 15 minuta za otkrivanje 225 slučajeva, u poređenju sa 30 minuta, koliko je bilo potrebno lekarima.

"Biomajnd" je pokazao prednost i u predviđanju širenja hematoma na mozgu, gde je postigao rezultat od 83 odsto, dok je uspeh lekara iznosio 63 odsto.

Naučnici su uvežbavali rad sistema "Al" unoseći u njega na hiljade slika iz arhive bolnice Tjentan. To je podiglo njegov nivo prepoznavanja neuroloških bolesti na preciznost od čak 90 odsto.

Izvršni potpredsednik bolnice Tjentan Vang Jungđuen smatra da je takmičenje pomoglo lekarima da se upoznaju sa mogućnostima veštačke inteligencije, posebno kada se reč o onima koji su skeptični u tom pogledu.

 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara