Foto: Pexels

Vilnjus najjeftinija evropska prestonica za odmor, Beograd drugi

Foto: Pexels
Vilnjus je najjeftinija evropska destinacija za vikend odmor, dok je srpska prestonica zauzela vicešampionsku drugu poziciju, piše britanski "Independent”.

Prema izveštaju "Post Office’s 2019 City Costs Barometer report”, litvanski Vilnjus dospeo je na prvo mesto liste najjeftinijih evropskih prestonica za odmor sa vikend potrošnjom od 147,35 funti - što je za 11 odsto manje u odnosu na prošlogodišnji izveštaj.

Beograd je na ovoj listi zauzeo visoku drugu poziciju (151,57 funti), gde ga potom prate Varšava (160,35 funti), Istanbul (£ 166,83) i Bukurešt (167,74 funti).

Rang lista je napravljena na osnovu prosečnih troškova boravka tokom jednog vikenda. Računicom su obuhvaćena dva noćenja u hotelu sa tri zvezdice, ali i svakodnevni životni troškovi poput čaše vina, odlaska na večeru ili ulaznica za galeriju.

Šesto mesto pripalo je sve popularnijem portugalskom gradu Portu, koji je u odnosu na prošlogodišnji izveštaj pao za jedno mesto niže.

London se sa prosečnim troškovima rangirao na 40. mesto (364,07 funti), čime se za jedno mesto više pozicionirao ispred Dablina (385,07 funti).

S druge strane, istaživanje je pokazalo da je najskuplja evropska prestonica islandski Rejkjavik (462,61 funti), koji je iza sebe ostavio Amsterdam (444,29 funti), Oslo (444,10 evra) i Helsinki (439,95 funti).

"Dobra vest za sve one koji traže jeftine cene za odmor je ta da su one u opadanju i to u dve trećene evropskih gradova, a posebno u Veneciji, gde je zabeležen pad cena preko 23%”, navode iz Post Office.

"Post Office je pronašao velike varijacije u cenama u 48 gradova koja su uključena u ovogodišnji izveštaj, što turistima znatno olakšava poređenje cena pre nego što se odluče za rezervaciju mesta za odmor."

Najjeftiniji evropski gradovi:

1. Vilnjus, Litvanija

2. Beograd Srbija

3. Varšava, Poljska

4. Istanbul, Turska

5. Bukurešt, Rumunija

6. Porto, Portugal

7. Riga, Letonija

8. Bratislava, Slovačka

9. Moskva, Rusija

10. Prag, Češka


Najskuplji evropski gradovi:

1. Rejkjavik, Island

2. Amsterdam, Holandija

3. Oslo, Norveška

4. Helsinki, Finska

5. Kopenhagen, Danska

6. Cirih, Švajcarska

7. Stokholm, Švedska

8. Dablin, Irska

9. London, UK

10. Briž, Belgija


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara