Foto: Erste banka

Za srećne ribe papirne slamčice

Foto: Erste banka
Kad vi na slamčicu popijete sok, šejk ili ledenu kafu, u nekom moru ili reci ugine jedna riba, kornjača ili kit jer su se nagutali neprerađene plastike koja u debelim slojevima pliva morima i rekama.

Evropska komisija nedavno je najavila zabranu upotrebe plastičnih jednokratnih proizvoda, zbog velike štete i zagađenosti koja se stvara  njihovim korišćenjem. Brojne kompanije su takođe reagovale, najavivši da će plastične slamčice zameniti papirnim, ili onim od materijala koji se mogu reciklirati.

Preduzetnik Dragan Filipović, odlučio je da postane prvi među proizvođačima papirnih slamčica u Srbiji, navodi se u saopštenju Erste banke. Njegovo porodično start ap preduzeće „Fill" je početkom maja počelo da proizvodi biorazgradive papirne slamčice i plasira ih na našem, ali i na tržištu Austrije i Slovenije.

PROČITAJTE JOŠ:

Filipović naglašava da će njegova kompanija pokrenuti i edukacije na ovu temu, jer mnogi ljudi u našoj zemlji nisu svesni kako i koliko plastika utiče na prirodu, a time i na svakog od nas. U start apu „Fill" se nadaju da će ovdašnja javnost, institucije, ali i privreda prepoznati značaj prelaska na alternative jednokratnim plastičnim proizvodima.

Biorazgradive slamčice koje proizvodi „Fill" su od posebnih vrsta papira, koje se lepe brašnom i šećerom, a potom oblažu šarenim papirom u raznim bojama i veličinama.

„Plastičnu slamčicu koristimo tek nekoliko minuta, a potom joj je potrebno i do tri veka da se razgradi u prirodi," objašnjava Dragan.

Dragan kaže da su pojedini ugostitelji u Srbiji prepoznali važnost prelaska na ekološki održive proizvode i zainteresovani su za njegovu ponudu, kao i nekoliko distributera.

Ono što ga je posebno motivisalo da pokrene ovaj posao nije bilo samo dobra reakcija već i loša reakcija životinjskih vrsta. Većinu otpada pronađenog u okeanima, i do 80 odsto, čine plastični proizvodi, prema podacima Ujedinjenih nacija.

U trenutku pokretanja posla, bilo je potrebno da uloži sredstva u mašine, sirovinu, opremanje magacina i proizvodnog prostora. Dodatni kapital je obezbedio iz kredita programa socijalnog bankarstva „Korak po korak", u okviru kog Erste Banka nudi i mentorsku podršku za razvoj poslovanja, kao i umrežavanje sa biznisima kojima njegov proizvod može biti koristan.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • NN

    Na žalost, sigurno su barem 50% skuplje od obične plastične slamke. Uvek je tako... čim je nešto dobro, jednostavnije, bolje, prostije,.. to je odmah i skplje