ČEŠKA: Besplatna kafa i slatkiš za sve one koji učine dobro delo

Žitelji Brna u Češkoj i turisti odnedavno na jednom od trgova u centru tog grada mogu da popiju kafu, kapućino, uz kolačiće ili čokoladice i kad nemaju nijednu krunu u džepu - dovoljno je da se obavežu da će učiniti jedno dobro delo.

Crveni veseli kiosk na Zelenom trgu postavio je Libor Hoženji, a finansiraju ga gradske vlasti kao podsticaj žiteljima Brna da se druže, pomažu jedni drugima i više se interesuju za svoje okruženje. 

Na oglasnoj tabli kioska su ispisana dobra dela, kao: "kupiću beskućniku vodu", "podići ću smeće s tla i baciti ga u korpu", "iznenadiću nekoga ljubaznim telefonskim razgovorom", ili: "pustiću starije da sednu u prevozu". U svakom od kolačića uz kafu je ceduljica s po jednim dobrim delom. 

Dovoljno je da ko želi kafu odabere nešto sa spiska ili predloži neko svoje dobro delo, obaveže se da će to učiniti već danas, a ako želi, može da se pohvali na sajtu "Dobro kafe" - kako je nazvan projekat, šta je učinio. 

"Planiram da postavim kioske i na drugim mestima u Češkoj. Ljudi obično ne ostanu na jednom dobrom delu već im pređe u naviku", kazao je Hoženji za sajt projekta čeških nevladinih organizacija "Bez mržnje". 

Gradske vlasti podržale su projekat i tako omogućile da u centru grada osvane kiosk Dobro kafe sa parolom:

"Ne plaćajte novcem, platite dobrim delom".

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara