FOTO: Pexels

Češka najbolja evropska lokacija za globalne industrije

FOTO: Pexels
Češka je najbolja proizvodna destinacija u Evropi, iako je daleko od toga da bude najjeftinija zemlja u prerađivačkoj industriji, uzimajući u obzir ne samo troškove plata za lokalnu radnu snagu, već i troškove komunalnih usluga, industrijskog razvoja i administrativnih troškova,  objavio je Property forum pozivajući se na najnovije istraživanje  Cushman & Wakefield. 

Ovu poziciju Češka zauzima prvenstveno zahvaljujući visokom stepenu sigurnosti, relativnoj političkoj stabilnosti u poređenju sa zemljama na istoku Evrope, kao i zbog ekonomske i korporativne stabilnosti. 

"U stvari, rizici za investitore su minimalni. Njegova centralna pozicija sa strateškim pristupom glavnim evropskim tržištima je takođe velika prednost", kaže Ferdinand Hlobil, partner i rukovodilac u Cushman & Wakefield.

Kako navodi Property forum, na globalnom nivou, Kina snažno posluje zahvaljujući povećanju vladinih ulaganja u usvajanje tehnologija, dok su Sjedinjene Države najatraktivnije za one koji žele da minimiziraju izloženost ekonomskim i političkim pretnjama, a zatim slede Kanada i Češka Republika. Imajući u vidu osnovne kriterijume, Češka je peta u svetu i prva u Evropi.


Lokacije sa niskim troškovima u Jugoistočnoj Aziji I dalje jako privlače radno intenzivne proizvođače. Ukazuje se i na negativan uticaj "no deal” Bregzita na evropska tržišta. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara