Češka objavila izveštaj o proizvodnji i testiranju nervnog agensa

Kancelarija predsednika Češke Republike objavila je deo izveštaja češke vojne obaveštajne agencije sa kojeg je skinuta oznaka poverljivosti, a na koji se Miloš Zeman pozvao nedavno kada je govorio o proizvodnji i testiranju nervnog agensa "novičok" u toj zemlji.

"Predsednika republike obavestila je vojna obaveštajna agencija o projektu tokom kojeg je Vojno-istraživački institut proizveo nekoliko miligrama mešavine koja sadrži supstancu A-320, nazvanu 'novičok'. Posle testiranja, uzorak je uništen", navodi se u saopštenju češkog predsednika.

Prema tom izveštaju, uzorak proizveden u Češkoj bio je drugačiji od klase nervnog agensa "novičok" koji je upotrebljen za trovanje dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj u martu.

"Treba naglasiti da Češka Republika nema ništa zajedničko sa incidentom trovanja nervnim gasom u Solzberiju", ističe se u saopštenju iz kancelarije češkog predsednika, prenosi Tas.

Zeman je 3. maja gostujući na praškoj televiziji Barandov rekao da su male količine "novičoka" proizvedene i testirane u novembru 2017. godine u Vojno-istraživačkom institutu u Brnu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara