FOTO: Pexels, Tim Gouw

Čehoslovačke Vespe na struju osvajaju Kaliforniju

FOTO: Pexels, Tim Gouw

Entuzijazam jednog engleskog preduzetnika pretvorio je hobi obnavljanja "čehoslovačkih Vespi" u zahuktali start-ap.

Deset godina nakon što je talijanski Pjađo (Piaggio) lansirao kultni skuter Vespu, istočni blok odgovorio je Čezetom, piše Poslovni dnevnik.

Reč je o skuteru koji se proizvodio u tadašnjoj Čehoslovačkoj između 1957. i 1964. godine. Zbog oblikovanja u "svemirskom dizajnu" popularnom u 50-ima, među kupcima je brzo dobila nadimak Prase.

Kako je proizvodnja relativno brzo ugašena, danas ih preostalo tek stotinjak Čezeta u više-manje voznom stanju. Jedan od entuzijasta koji obnavljaju stare Čezete bio je Nil Emon Smit koji se u Prag doselio 1998. godine.

"Video sam jednu i odmah me privukla", izjavio je.

Svoju je Vespu zamenio Čezetom 2008. godine, a potom je počeo da prikuplja i obnavlja čehoslovačke skutere iz hobija. Ali, hobi je uskoro podigao na viši nivo. Dolazi na ideju modernizacije Čezete koju pretvara u luksuzni električni skuter. Osniva kompniju Čezeta Motors sa sedištem u Pragu i fabrikom u istočnom delu Češke, u mestu Prostějov.

Ove godine kompanija planira da proširi prodaju van Češke. Iduće godine će početi da se prodaje i u Kaliforniji. Čezeta na struju prodaje se po ceni od 10.000 evra.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara