Četiri petine centralnih banaka razmatra digitalne valute

Foto: FoNet/AP

Centralne banke počele su u poslednjih nekoliko godina da istražuju potencijal digitalnih oblika fiat valuta (CBDC), a istraživanje Banke za međunarodna poravnanja (BIS) pokazuje da je 80 odsto svih centralnih banaka počelo istraživanje digitalnih valuta, dok je 40 odsto njih u fazi konceptualizacije i dizajna svojih rešenja.

Kristin Lagard, predsednica Evropske centralne banke (ECB), izjavila je na konferenciji posvećenoj bankarstvu i digitalnom plaćanju da Evropski sistem centralnih banaka mora "aktivno da usavršava evropske inicijative za evropsko plaćanje".

"Evrosistem još uvek nije došao do odluke o uvođenju digitalnog evra. Ali, kao i mnoštvo drugih centralnih banaka širom sveta, istražujemo koristi, kao i operativne izazove takve odluke", rekla je Lagard.

Ona takođe navodi da je trenutna pandemija koronavirusa ubrzala postojeći trend ka digitalizaciji.

Dekretna valuta koja nije vezana za fizički opiplji oblik novca predstavljala bi znatno unapređenje u odnosu na trenutni sistem elektronskog slanja novca, gde bi centralne banke mogle korisnicima da direktno plasiraju digitalni novac, ocenjuje Lagard.

Ovakvo slanje novca mimo tradicionalnih platnih institucija u ulozi posrednika bi znatno ubrzalo poslovanje., budući da uobičajeni transfer novca može da bude vremenski zahtevan.

Kompanija Mastercard nedavno je saopštila uvođenje platforme za testiranje digitalnih valuta, koja će omogućiti centralnim bankama da virtuelno testiraju digitalne valute u simulaciji CBDC ekosistema.

Mastercard navodi da će banke moći da podese virtuelnu platformu po tržištu na kojem posluju, i tako istraže efekat koji bi digitalne valute imale u spoju sa postojećim platnim mrežama i infrastrukturama.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara