Šenžen podelio građanima po 25 evra kako bi popularisao digitalnu valutu

Foto: Pixabay

Prošle nedelje je grad Šenžen u Kini podelilo digitalnu valutu u vrednosti od 10 miliona juana za 50.000 nasumično izabranih građana koji su se prijavili, što je oko 25 evra po osobi, piše Tech Crunch.

Vlada je novac dodelila putem „crvenih koverti”, načina na koji tamošnje tech kompanije daruju svoje korisnike u digitalnom okruženju, poput ViČeta (WeChat) i Alibabe.

Digitalni juan nije kripto valuta, jer ga izdaje i njime upravlja centralna banka i služiće kao zakonska, digitalna verzija kineske fizičke valute, pružajući Pekingu bolji uvid u promet valuta.

Ideja digitalnog juana nije da zameni aplikacije za plaćanje poput ViČet Plej i Alipej (Alipay), koje već funkcionišu u Kini, već da postoji uz njih. 

Centralna vlada može u budućnosti izdavati subvencije lokalnim kancelarijama slanjem digitalnih juana, što može pomoći u rešavanju problema poput korupcije.

Šenžen je jedan od četiri kineska grada koji su započeli interno testiranje digitalnog juana, rekle su tamošnje vlasti. Ova najnovija akcija se smatra prvim velikim javnim testom centralno izdate virtuelne valute u zemlji.

Skoro dva miliona pojedinaca u Šenženu prijavilo se za „lutriju“, kako bi osvojilo „crvenu kovertu” s 200 digitalnih juana, koje može da potroši u više od 3.000 maloprodajnih mesta u gradu.

Šenžen će pokrenuti i „fintech inovacionu platformu“ putem svog zvaničnog instituta za digitalnu valutu, što je u skladu s petogodišnjim planom razvoja grada, koje uklučuje privlačenje većeg broja stranih investicija u najsavremenije tehnologije. 

Iako centralna banka pruža logistiku i infrastrukturu koja potkrepljuje digitalni juan, komercijalne banke i privatne kompanije imaju mnogo prostora za inovacije.

Grad će takođe igrati ključnu ulogu u unapređivanju istraživanja, razvoja, primene i međunarodne saradnje digitalnog juana.

Šenžen je dom tehnološkim gigantima poput Tensenta i Huaveja.

ECB: Pojačati rad na digitalnom evru

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara