Španija: pad od 5.2% u prvom kvartalu najveći u skoro celom veku

Foto: Pixabay

Banka Španije procenjuje da će BDP doživeti pad između 6.6% i 13.6% ove godine usled pandemije koronavirusa, koja je veliki broj biznisa u potpunosti zaustavila. Do sad, u prvom kvartalu godine, BDP je već doživeo pad od 5.2% kako je izjavio Institut nacionalne etatistike (INS) a prenosi El Pais. 

Ovo je najveći zabeležen kvartalni pad u proteklih 80 godina. Poslednji put kad su se ovakve brojke videle, bio je posle Španskog građanskog rata (1936-1939).

U skorijem periodu je najveći zabeleženi pad bio 2.6% u 2009. godini tokom recesije. U aprilu je bio predviđen pad od 4.7% za prvi kvartal. Ove nedelje su se brojke povećale, stvarajući paniku oko toga šta će se desiti u narednom periodu.

Eksperti očekuju da će pad u drugom kvartalu biti još veći. Ishod zavisi od vladine sposobnosti da se izbori sa pandemijom i mera koje će se preduzeti kako bi se polako izašlo iz kriznog perioda karantina. Vlada je objavila da će, kako bi ekonomija što manje patila, dopustiti kompanijama da krenu da rade ponovo, ali pod striktnim merama zaštite.

INS je objavio brojke koje ukazuju na to koliko je u kom sektoru nivo potrošnje pao. U domaćinstvu je potrošnja opala za 7.5%, investicije su opale za 5.3%, izvozi za 8.4%. Najveći pad su doživeli sektori za trgovinu i transport, koji su opali za 10.9% u prvom kvartalu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara