FOTO: Pexels

Španija pod istragom zbog subvencija Pežou

FOTO: Pexels

Evropska komisija je pokrenula detaljnu istragu povodom odluke španskih vlasti da dodele Pežou 20,7 miliona eura subvencija za investiranje u postojeću fabriku automobila u gradu Vigo.

Kako je saopštila Evropska komisija, zabrinuta je da je ova subvencija odvukla investicju iz nekog drugog nerazvijenog regiona u drugoj državi članici, ili da bi PSA koja pravi Pežoe, investirala u špansku fabriku i da nije bilo subvencije.

Prema važećim pravilima o regionalnoj pomoći, ulaganja velikih kompanija u postojeće proizvodne objekte uglavnom ne ispunjavaju uslove za dobijanje regionalne pomoći za investicije, osim ako investicije omogućavaju fundamentalne, inovativne promene u proizvodnom procesu i koje se prvi put primenjuju u tom sektoru. 

PROČITAJTE JOŠ: POLITIKA SUBVENCIJA: OD 10.000 DO 150.000 EVRA PO RADNOM MESTU

Komisija ne može, u ovoj fazi, isključiti mogućnost da bi pomoć imala negativne efekte na konkurenciju u određenim segmentima tržišta putničkih automobila, koje je ciljala investicija.

Otvaranje detaljnog ispitivanja pruža Španiji i zainteresovanim trećim stranama mogućnost da daju svoje komentare, ali to ni na koji način ne prejudicira ishod istrage.

PSA je velika industrijska grupa koja je aktivna u automobilskom sektoru. PSA ulaže oko 500 miliona evra u nove proizvodne linije za lansiranje novih vozila, kao i za poboljšanje procesa u postojećem pogonu Peugeot Citroen Automobiles Espana.

Rad na novim proizvodnim linijama i procesima u Španiji započeo je u aprilu 2015. U novembru 2017. Španija je obavestila Komisiju o svojim planovima da dodeli 20,7 miliona evra subvencija. 

Pravila EU o državnoj pomoći, posebno Smernice Komisije za regionalnu državnu pomoć iz 2014. godine, omogućavaju državama članicama da podrže ekonomski razvoj i zapošljavanje u ugroženim regionima EU i da podstaknu regionalnu koheziju na jedinstvenom tržištu. 

Da bi bile odobrene, mere moraju ispunjavati određene uslove kao što su, da finansijska podršla mora podsticati privatne investicije, biti minimalno neophodna i ne sme privlačiti investicije iz regiona u drugoj državi članici, koja je jednako ili više u nepovoljnom položaju. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara