Španija traga za bivšim kraljem

Wikimedia, Huan Karlos i Vladimir Putin

Bivši kralj Španije Huan Karlos saopštio je u ponedeljak da napušta zemlju, a u španskim medijima se intenzivno spekuliše o tome gde se nalazi bivši kralj koji je pod istragom policije zbog korupcije, piše BBC.

Ovakvu odluku Huan Karlos je doneo nakon što se našao pod istragom policije zbog sumnji o umešanosti u korupciju.

Osamdesetdvogodišnji kralj je u ponedeljak uputio pismo aktuelnom kralju, svom sinu Felipeu, koji ga je pre šest godina nasledio na prestolu.

Huan Karlos kaže da ostaje dostupan za istražne organe.

Vrhovni sud Španije je u junu pokrenuo istragu zbog sumnji da je bivši kralj umešan u koruptivne poslove u vezi sa izgradnjom brze pruge u Saudijskoj Arabiji.

Pretpostavlja se da je Huan Karlos već bio van Španije kada je pismo objavljeno u ponedeljak, piše španski list El País.

Ne zna se gde je Huan Karlos otišao, mada pojedini španski mediji navode da je otputovao u Dominikansku republiku.

Ovo je ponižavajuće bekstvo za kralja koji je ušao u istoriju kao vođa koji je 1975. godine otrgao Španiju od diktature generala Franka i uveo demokratiju, ocenjuje BBC dopisnik za Evropu Nik Bik.

Huan Karlos je abdicirao 2014. nakon skoro 40 godina vladavine kada je pokrenuta istraga za korupciju, u koju je bio umešan njegov zet, a ticao se kontroverznog lova na slonove na koji je bivši kralj otišao tokom finansijske krize.

Vrhovni sud Španije pokušava da utvrdi da li je Huan Karlos bio umešan u poslove sa Saudijskom Arabijom nakon što je abdicirao 2014. godine.

Kralj je abdikacijom izgubio imunitet od krivičnog gonjenja.

Španske kompanije dobile su 6.7 milijardi evra za izgradnju železnice Meka-Medina.

Policija istražuje i aktivnost švajcarskih banaka.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • hmm

    Ocigledno je kod Putina, zasto bi inace stavljali bas Putinovu sliku?