Berlin FOTO: Pexels

Šta će biti s nemačkom ekonomijom kad Angela Merkel ode

Berlin FOTO: Pexels
Dok vlada kancelarke Angele Merkel oseća da se približava kriza nemačke ekonomije, glasači kao da ne vide "olujne oblake".

To stvara nevolje zvaničnicima koji treba da uklone rizike dok Merkelova ulazi u poslednju godinu svoje političke karijere.

Vlada predviđa samo kratko usporavanje pre ponovnog rasta privrde naredne godine, ali svi znakovi govore da se zvančnici u tišini pripremaju za potencijalno mnogo gore posledice.

Zabrinuti su i lideri koji se pripremaju da preuzmu "palicu" kad Merkelova siđe sa funkcije i kažu da bi se glasači mogli naći uhvaćeni u ekonomski šok usred političke tranzicije, prenosi Blic pozivajući se na agenciju Blumberg.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako se navodi, dva starija zvaničnika njene Hrišćansko-demokratske unije izrazili su ovog meseca zabrinutost da bi ovaj dvostruki talas mogao "prodrmati" političku mapu uoči sledećih izbora, a najjasniji znak da je vlada nervozna je njen riskantni plan da spase Dojče banku njenim spajanjem sa domaćim rivalom, Komercbankom.

Činjenica da su ministri spremni da se nađu na meti kritika zbog ukidanja 30.000 radnih mesta pokazuje koliko ozbiljno uzimaju pretnju od recesije, piše američka agencija i dodaje da vladajuća koalicija takođe razmatra da li treba olabaviti ustavna ograničenja vladinih troškova.

"Postoji mnogo globalnih rizika po ekonomiju. Ako globalni rizici dodatno narastu, možda će to biti previše za održiv rast", rekao je za Blumberg član kancelarkine CDU i ekonomskog komiteta donjeg doma parlamenta Matijas Hajder.

S druge strane, nemački ministar finansija Olaf Šolc rekao je prošle nedelje da je spreman da upotrebi sva dostupna fiskalna sredstva da stimuliše ekonomiju ako dođe do krize, iako je isključio mogućnost promene pravila kako bi stavio i dodatna sredstva na raspolaganje.

On je dodao i da su najbolja priprema za period velike ekonomske neizvesnosti "dobre, stabilne finansije". Iako se problemi gomilaju nad Berlinom, poruka iz unutrašnjih krugova Merkelove je jasna - "ne prevrći čamac koji se već ljulja".

Kad je Šolc u januaru rekao da su zlatne godine za Nemačku završene, brzo ga je poklopio ministar ekonomije Peter Altmajer, blizak Merkelovoj.

"Ne treba pričom potkopavati ekonomski zamah", rekao je Altmajer.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara