FOTO: Alexander Blecher, blecher.info

Šta se dešava u Černobilju danas?

FOTO: Alexander Blecher, blecher.info

Tri decenije nakon nuklearne katastrofe u Černobilju u Ukrajini, životinje i mali broj ljudi su se prilagodili životu u devastiranom području na iznenađujuće načine, navodi Svetski ekonomski forum (WEF).

Najveća nuklearna nesreća na svetu dogodila se 1986. godine u tadašnjoj Sovjetskoj republici Ukrajini, kada je došlo do eksplozije dela reaktora broj četiri, i izbio požar koji je goreo duže od nedelju dana.

U atmosferu se digao oblak radijacije koji je prekrio velike delove Evrope, a količina radioaktivnog materijala bila je 400 puta viša od one koju je oslobodila atomska bomba bačena na Hirošimu.

Od posledica eksplozije i bolesti umrla je 31 osoba, a Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je ukupno od posledica incidenta umrlo oko 4.000 ljudi. Stotine hiljada su evakuisane a desetine gradova i sela napuštena.

Uticaj na životnu sredinu bio je poguban. Obližnja šuma postala je poznata kao „Crvena šuma" zbog borovih iglica boje rđe, a životinje i biljke su razvile mutacije, smetnje u rastu i anomalije u ponašanju.

PROČITAJTE JOŠ:

Gradi se nuklearka u komšiluku, želi li Srbija da učestvuje?

Međutim, prema tekstu Svetskog ekonomskog foruma, Černobilj danas nije potpuna pustoš.

U 2016. džinovski hangar je napravljen oko betonske konstrukcije koja je podignuta oko nuklearne elektrane, a unutar njega radnici prate radijaciju, kako bi jednog dana nuklearno gorivo bilo izvađeno.

Desetine hiljada turista posete Černobilj svake godine, mada im je zabranjen pristup najozračenijim lokacijama.

Nasuprot lokaciji nuklearke izgrađeno je nova elektrana koja stvara čistu energiju. Solarni paneli proizvode struju za oko 2.000 stanova.

Oporavak je najočigledniji u prirodnom svetu, piše WEF. Na primer, žabe koje žive u Zoni isključenja od oko 30 kvadratnih kilometara od elektrane su tamnijeg pigmenta, što im možda daje dodatnu zaštitu od radijacije.

Delovi Zone isključenja su postali dom za smeđe medvede, risove, Evropskog bizona, veprove i Mongolske konje, navodi se na sajtu Svetskog ekonomskog foruma. 

Na osnovu toga, naučnici su izvukli dva zaključka: prvo, biljke i životinje su možda otpornije na radijaciju nego što se do sada mislilo; I drugo, efekti najveće nuklearne katastrofe u istoriji teži su po ljude nego životinje.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara