Šta su "vrući", a šta "hladni" sportski dresovi?

Foto: Pexels

Novi dresovi engleskog fudbalskog kluba Reding na rukavima imaju klimatske štrafte, da bi navijačima skrenuli pažnju na porast temperature u njihovom gradu, objavila je Klima 101. 

Dresovi su dizajnirani tako da imaju plave i crvene štrafte, kreirao ih je klimatolog Ed Hokings 2018. godine, koji predaje na Univerzitetu Reding kako bi komplikovanu temu globalnog zagrevanja približio široj javnosti. Svaka linija predstavlja jednu godinu, a boja označava prosečnu temperaturu koja je bila zabeležena – plave nijanse upućuju na hladnije godine od proseka, a crvene na toplije.

Šta predstavljaju klimatske štrafte?

Na dresovima koje će fudbaleri Redinga nositi kada igraju na domaćem terenu predstavljene su klimatske štrafte za prethodnu 151 godinu koliko postoji fudbalski klub, koje se nalaze na rukavima majica, kao i na bočnim stranama šortseva.

Profesor Ed Hokins rekao je da je cilj klimatskih štrafti da pokrenu razgovor o promenama klime i objasnio da su ih na ovaj način učinili vidljivim za hiljade ljubitelja fudbala. 

NEDAVNE POPLAVE U SRBIJI REZULTAT SU KLIMATSKIH PROMENA 

"Nadamo se da će fanovi podstaći fudbalski klub Reding na uspeh ove sezone, dok će istovremeno igrači i klub podržavati klimatsku akciju i nauku", rekao je on.

Dresovi su sašiveni od eko-tekstila na bazi recikliranih plastičnih flaša. Kako bi se proizveo jedan dres, neophodne su plastične flaše zapremine 13,5 litara. Dodatno, s obzirom na to da tokom izrade majica materijal ne gubi svoja svojstva, dresove je moguće ponovo reciklirati u potpunosti.

"Prošle nedelje doživeli smo najtopliji dan ikada u Redingu i taj toplotni talas naglašava koliko je suštinski važno pokretanje razgovora o klimatskim promenama i održivosti životne sredine", izjavio je Tim Kilpatrik, predstavnik fudbalskog kluba Reding.

Već pet godina unazad, na prvi dan leta 21. jun, širom sveta obeležava se Show Your Stripes Day u cilju podizanja svesti ljudi o globalnom zagrevanju pomoću klimatskih štrafta. 

MLADI UJEDINJENI U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Klimatske štrafte važe za jednostavan grafički prikaz promene klime od početka industrijskog doba do danas, ali su istovremeno i bitno upozorenje da zbog sagorevanja fosilnih goriva temperatura raste i da je preko potrebno smanjiti emisije gasova sa efektom staklene bašte, navodi Klima 101.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.