Foto: Pexels

Šta ubedljiva pobeda Konzervativaca znači za Bregzit

Foto: Pexels
Konzervativna stranka aktuelnog britanskog premijera Borisa Džonsona osvojila je većinu u Parlamentu Velike Britanije, zvanični su rezultati vanrednih parlemntarnih izbora održanih juče.

Prema trenutnim rezultatima lista Gardijan (Guardian), Konzervativci u osvojili natpolovičnu većinu od 364 poslanika, 66 više nego na prehodnim izborima, dok su Laburisti osvojili 203 mesta, odnosno za 42 manje nego prošli put.

Škotska nacionalna partije je ostala treća najveća partija, dobivši 13 novih poslanika, što čini poslaničku grupu od 48 parlamentaraca.

Liberalne demokrate su sa 21 poslanika spali na 11, Zeleni su sačuvali svog jedinog polanika, dok su sve ostale partije osvojile ukupno 22 mesta. 

Džonsonov glavni oponent, vođa Laburista Džeremi Korbin, je kazao da će podneti ostavku pre sledećeg izbornog ciklusa. 

Ubrzo nakon objavljivanja rezultata, Džonson je najavio da će Britanija napustiti Evropsku uniju do 31. januara, roka koji je predstavljao njegovo najvažnije predizborno obećanje, kao i da drugog referendum o Bregzitu neće biti.

Zvaničnici EU su Džonsonu čestitali na ubedljivoj pobedi i najavili da će interne diskusije o Bregzitu održati već tokom dana, nakon samita vođa država članica.

Portal Politiko ocenjuje da će velika pobeda omogućiti premijeru da "progura” svoj dogovor o napuštanju EU kroz parlament bez većih problema, koji su ga primorali da raspiše prevremene izbore.

U slučaju da se dogovor o Bregzitu koji je trenutno na stolu izglasa u Donjem domu parlamenta, i da ga odobre Dom lordova i Evropski parlament, ući će se u konačnu fazu pregovora.

Odnosi Londona i Brisela će se od tog trenutka nalaziti u tranzicionom periodu do decembra 2020. godine, do kada će se trgovina dve strane odvijati kao da je Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje deo EU.

Džonson će do tada morati da ponudi plan po kom će u budućnosti odvijati saradnja sa najvećim trgovinskim blokom na planeti, a da ga obe strane odobre.

Ako ne uspe da postigne trgovinski sporazum tokom ove tranzicione faze, Ujedinjeno Kraljevstvo će i zvanično napustiti EU bez dogovora i trgovaće sa najbližim susedom pod uslovima koje propisuje Svetska trgovinska organizacija.
 
PROČITAJTE JOŠ:


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara