Švajcarska banka mora da plati kaznu od 550 miliona dolara jer je pomagala bogatim Amerikancima da izbegnu porez

Šajcarska privatna banka "Julius Baer" postigla je danas nagodbu s američkim vlastima, prema kojoj će platiti 547 miliona dolara kako bi se okončao sudski postupak protiv nje pokrenut zbog optužbi da je pomagala bogatim Amerikancima u izbegavanju poreza.
"Za Julius Baer je zatvaranje ovog žalosnog, nasleđenog problema, važan korak", naveo je generalni direktor banke Boris Kolardi u saopštenju.

"Ova nagodba okončava jedan dug period neizvesnosti za nas i omogućava nam da se sada ponovo u potpunosti usredsredimo na budućnost i naše poslovne aktivnosti", dodao je on.

Banka je već u potpunosti rezervisala novčana sredstva za kaznu, što je uticalo na smanjenje njene neto dobiti za 2015. godinu za 67 odsto, na 121,2 miliona švajcarskih franaka (109 miliona evra).

Da nije bilo izdvajanja novca za plaćanje kazne u SAD, "Julius Baer" bi, kako su naveli iz banke, zabeležio rast profita u prošloj godini za petinu, na nešto više od 700 miliona švajcarskih franaka.

"Julius Baer" se našla među desetak švajcarskih banaka koje su bile pod istragom američkog Ministarstva pravosuđa, uključujući drugu najveću banku u zemlji, Kredi Svis, kojoj je razrezana novčana kazna od 2,8 milijardi dolara

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara