Švajcarski franak bi ponovo mogao da izazove krizu

Prošlogodišnja kriza izazvana rastom švajcarskog franka mogla bi ponovo da se desi, upozorili su pojedini analitičari.

Zvaničnik kompanije "GAM" Džo Korbah upozorio je da bi švajcarski franak mogao ponovo da izazove previranja, poput prošlogodišnjih jer berzanski mešetari grade takozvane kratkotrajne pozicije ili se klade protiv rasta vrednosti određene valute.

"Tržišta imaju kratko pamćenje. Od septembra franak je stabilizovan na 1,8 do 1,10 u odnosu na evro i investitori su počeli sa gradnjom kratkih pozicija. Da li je tržište ponovo potcenilo isti rizik?" upitao je Korbah. 

Međutim, analitičar iz berzanske firme "FHTM" Džamil Ahmed izneo je mnogo oprezniju ocenu. 

"Ako uzmemo u obzir da više nema minimalne stope razmene u odnosu na evro, mislim da nema direktnog rizika da će Švajcarska nacionalna banka ponovo šokirati tržište. Postoje glasine da ova banka i dalje interveniše na tržištima i otkupljuje evro", kaže Ahmed, dodajući da ta glasina nikad nije potvrđeno i da nije poznato koji bi nivo odnosa između evra i franka trebao biti postignut. 

Berzanske firme i dalje su na oprezu zbog moguće krize na tržištu valuta, ali je ta industrija sprovela brojne mere kako bi se amortizovao sličan rizik. 

"Kriza iz januara prošle godine bila je signal za buđenje za one koji su uspeli da je prebrode. Sada su bolje pripremljeni i uvedene su brojne mere za amortizovanje rizika", navodi analitičar Favad Razakzada iz firme "Foreks". 

Švajcarska nacionalna banka iznenadila je berze i finansijska tržišta 15. januara prošle godine, kada je neočekivano odustala od napora da zaustavi rast franka u odnosu na evro. Vrednost franka je odmah porasla, izazivajući nemire na finansijskim tržištima širom sveta. 

Kriza je izazvala gašenje namjanje dve firme "Alpari" iz Londona i novozelandske "Global brokers" koji su proglasili nesolventnost usled prevelikih gubitaka klijenata.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara