Švajcarski mediji: Da li je Srbija novo žarište korone?

Foto: Pixabay

Sedam novih slučajeva korone u poslednjih nekoliko dana u Švajcarskoj su "uvezeni" iz Srbije, javljaju tamošnji mediji i podsećaju na utakmicu sa 25.000 gledalaca, najveći masovni skup u Evropi od početka pandemije, piše Dojče vele.

Među novozaraženima su, prema podacima Saveznog ministarstva zdravlja (BAG), slučajevi koji su došli iz inostranstva, posebno iz Srbije, prenosi Švajcarska radio-televizija (SRF) na svom internet-portalu.

Druge zemlje se ne spominju izričito u tom izveštaju, ali to je trebalo učiniti, ocenio je za SRF ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić. 

"Ja sam za to da se uporede podaci iz čitavog regiona ili iz susednih država", rekao je on i dodao da broj zaraženih u Srbiji trenutno jeste veći i naveo moguće razloge.

"Pred publikom su odigrane dve fudbalske utakmice i jedan teniski turnir", objasnio je ambasador Bradić.

SRF prenosi da ta zemlja razmišlja o posebnoj kontroli putnika iz Srbije prilikom prelaska granice, na primer, merenjem temperature.

Podseća se da je u martu Švajcarska bila među prvim zemljama čijim građanima je srpska vlada zabranila ulazak u svoju zemlju.

Pod naslom "Da li je Srbija novo korona žarište", o "uvezenim" slučajevima zaraze iz Srbije piše i švajcarski tabloid Blik

List prenosi i da je vlada Srbije sada suočena sa optužbama da je manipulisala brojkama zaraženih. 

Švajcarski portal 20 minuta piše da Srbija spada u kategoriju zemlje sa "narandžastim alarmom" koji važi za one zemlje koje su premašile najveći broj slučajeva zaraze. 

I za putnike iz drugih zemalja operativna grupa u Švajcarskoj predlaže dvonedeljni karantin i testiranje. 

U tu kategoriju spadaju i Velika Britanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo ili Albanija, za koju bi zbog velikog povećanja broja zaraženih mogao da važi, kako se objašnjava, najviši, crveni alarm.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara