Švedski državni epidemiolog na meti teške kritike

Foto: Pixabay

Debata o kontroverznoj švedskoj strategiji za odgovor na pandemiju ponovo je buknula u javnosti nakon što je državni epidemiolog Anders Tegnel sugerisao da je odgovor države možda bio pogrešan, javlja POLITICO.

"Da smo naišli na istu bolest, sa onim što danas znamo o njoj, mislim da bismo uradili nešto što bi bilo između onoga što je učinila Švedska i onoga što je ostatak sveta uradio", rekao je Tegnel u intervjuu za Sveriges Radio.

„Jasno je da ima prostora za napredak“, dodao je on.

Sredinom marta, Švedska je odlučila da se odvoji od ostalih zemalja i da na svoj način reši pitanje virusa.

Dok su susedne zemlje poput Norveške, Danske i Finske vrlo brzo uvele karantin kako bi zaustavile širenje virusa, pristup Švedske bio je da se omogući sporo širenje virusa uz zaštitu ranjivih grupa, posebno starijih.

Kako se povećala stopa smrtnosti, posebno među starijim osobama u domovima za brigu, povećala se i zabrinutost za pristup koji je imala Švedska.

Međutim, kako je glavni epidemiolog sugerisao, država možda nije reagovala na najbolji način.

Neki stručnjaci bili su od samog početka veoma kritični, a krajem aprila, dvadeset dvoje stručnjaka napisalo je uvodnik rekavši da je pristup Agencije za javno zdravstvo neuspeh i pozvali su vladu da promeni tu odluku.

„Ovo je posebno zapanjujuća izjava“, rekao je u tvitu Džimi Akeson, lider krajnje desnice švedskih demokrata. "Mesecima je kritičare ovog pristupa neprestano odbacivao, a sada odjednom i ovo", dodao je on.

Lena Ajnhorn, autorka, virolog i poznata kritičarka švedskog pristupa, rekla je da su Tegnelovi komentari delovali kao "pomalo taktičko povlačenje".

Tegnel je kasnije izjavio da njegovi komentari nisu kritikovali pristup Švedske, već da je hteo da kaže da uvek ima prostora da zemlje uče jedne od drugih i napreduju u različitim oblastima.

"Ako pitate moje kolege u bilo kojoj zemlji, verovatno bi rekli isto", rekao je Tegnel. "Da smo danas znali više o ovom virusu, naše strategija bila bi malo drugačija."

Lena Ajnhorn rekla je za Politico da vlada sada mora da krene napred sa strožim merama, uključujući testiranje i stavljanje u karantin članove domaćinstva čim neko u porodici bude bolestan. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara