Švedski klubovi samo za muškarce, ali feministe

Pixabay

U Švedskoj se organizuju i postaju sve popularnije privatne večere na kojima muškarci razgovaraju o osećanjima i jednakosti, prenosi BBC.

Cilj je stvoriti okruženje u kojem mala grupa ljudi može razgovarati o nejednakosti i patrijarhatu i o tome kako biti bolje ljudsko biće.

Širom Švedske, hiljade muškaraca učestvovalo je u tim jednopolnim okupljanjima poslednjih godina, navode neprofitne organizacije Make Equal i MAN, koje rade na promociji jednakosti.

Iako su švedske feminističke grupe dugo podsticale muškarce da učestvuju u raspravama o rodnoj ravnopravnosti i identitetu, muške grupe za razgovor su počele tek 2016. godine, nakon niza napada na žene na švedskim muzičkim festivalima.

„Mnogi momci koji su bili u grupama kažu odmah nakon prve sesije: „Pa, nikad o tome nisam razgovarao ni sa kim, čak ni sa najbližim prijateljima “, Kaže Mattias Lindholm, potpredsednik MAN-a u Upsali.

„Mislim da to govori nešto o sigurnom prostoru koji možemo stvoriti“, dodao je on.

Make Equal je nedavno proširio rad i dodao knjigu i dve podcast emisije nazvane „Sve o čemu ne pričamo“, koje se nadovezuju na mnoge teme o kojima je već razgovarano na ovim sastancima.

„Mislim da svi muškarci mogu postati bolji u izražavanju svojih osećaja i čitanju tuđih potreba,“ zaključuje Kristina Vicksell Bukhari, portparol Make Equal organizacije. 

"Čak i oni koji podržavaju feminizam nisu savršeni i ponekad im je potrebna pomoć", dodala je ona.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara