Ilon Mask Foto:@ElonMusk

Ilon Mask:

Želim da odem u misiju na Mars

Ilon Mask Foto:@ElonMusk
Ilon Mask (47), osnivač kompanije Tesla, izjavio je da postoji 70 odsto šanse da on lično odleti u svemir automobilom koji je njegova kompanija SpaceX konstruisala, prenosi Biznis insajder.

On je izjavio da veruje da  istraživanje Marsa više nije samo fantastičan san super bogatih za bekstvo.

"Verovatnoća da umrete na Marsu je mnogo veća nego da ostanete na zemlji", rekao je on i dodao da je to i velika šansa i izazov.

"Može se desiti i da sletite bezbedno. A kada se to desi, bićete prinuđeni da stalno ćete radite na izgradnji baze. Čak i u tom slučaju, u tom neprijatnom okruženju može doći do problema, pa i smrti onih koji su otišli", rekao je Mask i dodao da bi uprkos svim rizicima on voleo da ode na Mars.

Istakao je da napredak u tehnologiji može dovesti do toga da se prvi let do Marsa obavi već za sedam godina i da bi cena karte koštala oko par stotina hiljada dolara.

Podsetimo, osnivač Tesle već neko vreme govori da njegova kompanija SpaceX radi na kolonizaciji Marsa. On, naime, veruje da bi ta planeta mogla biti dobro mesto za naseljavanje čovečanstva u slučaju bilo kojih katastrofa.

SpaceX je, podsetimo, razvio nekoliko impresivnih vazduhoplovnih sistema: Falcon 1, svoju prvu orbitalnu raketu; Skakavac, malu samosletnu testnu raketu, Falcon 9, lansirni uređaj za vraćanje na više mesta, Dragon, svemirski brod za cargo i uskoro za astronaute NASA, kao i Falcon Heavi, pokretač super-teških liftova.

Prošle nedelje, Vašington Post je objavio da će NASA pokrenuti bezbednosni pregled za SpaceX i Boing, dve kompanije sa kojima je ugovorila let astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu. Ta odluka usledila je nakon prikazivanja snimka na kom Ilon Mask puši marihuanu. 


Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara