Airbnb podržao ideju o globalnom digitalnom porezu

Foto: Pexels

Startap kompanija za iznajmljivanje nekretnina Airbnb saopštio je da podržava razvoj poreskih režima za digitalne usluge, o kojem pregovara Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), sa ciljem da se prevaziđu razlike između koje u toj oblasti postoje između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope, prenosi Euractiv.

"Sistem koji je vekovima aktuelan, a koji i danas koristimo nije bio osmišljen u skladu sa potrebama digitalne ekonomije. Da bi globalni poreski sistem mogao da bude efikasan, verujemo da on mora dosledno da se primenjuje van državnih granica i zbog toga mora biti jednostavan", ocenio je Airbnb u saopštenju kojim podržava razgovore sa OECD-om.

Pregovori OECD-a uključuju više od 100 zemalja, a namera je da se globalna poreska pravila ažuriraju u skladu sa potrebama digitalnog doba.

Međutim, pregovori do sada nisu dali rezultate, zbog pandemije koronavirusa.

I ITALIJA UVODI DIGITALNU TAKSU ZA TEHNOLOŠKE FIRME

Porez na digitalne usluge EU i Britanija smatraju kao način da se oporezuju tehnološke kompanije koje dobro posluju na lokalnom nivou, a plaćaju skromne poreze.

SAD su saopštile da porez na digitalne usluge koje je Francuska najavila prošle godine diskrniminiše američke tehnološke firme poput Alphabet-a Google, Facebook i Apple Inc.

Francuska je odložila primenu svojih taksi, a SAD svoje protivmere u nadi da će u okvriru pregovora koje vodi OECD doći do napretka. 

U junu su SAD najavile da će se povući iz pregovora, navodeći kao razlog nedostatak napretka, ali je OECD saopštio da je Vašington i dalje posvećen razgovorima.

Šef Gugla Sundar Pičai rekao je Rojtersu prošlog meseca da ta kompanija podržava multilateralno rešenje za oporezivanje digitalnih usluga o kojima raspravlja OECD, jer su njegovi okviri "pravi pristup" u rešavanju problema.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara