Akcije Alibabe skočile nakon što se Džek Ma pojavio u javnosti

Foto: Wikimedia

Kineski milijarder Džek Ma prvi put se pojavio u javnosti posle skoro tri meseca, putem video konferencije na filantropskom događaju u sredu, prema izveštaju kineskih medija koje prenosi Vol strit žurnal. Akcije tehnološke kompanije, koje su bile u padu praktično od trenutka kada je njen osnivač sukobio s zvaničnim Pekingom, skočile su preko 8,5 odsto na honkonškoj berzi nakon što su mediji objavili vest.

"Džek Ma je učestvovao u onlajn ceremoniji godišnjeg događaja 'Inicijative za ruralne učitelje'", rekla je fondacija milijardera u izjavi za Vol strit žurnal.

Na događaju se Ma obratio seoskim učiteljima koji su dobili priznanja od fondacije. Ceremonija se obično održava svake godine u Sanji, odmaralištu na jugu Kine.

To je bilo prvi put da se Ma pojavio u javnosti od 24. oktobra, kada je osnivač Alibabe i kontrolni akcionar Ant Grupe održao kontroverzni govor na finansijskom forumu u Šangaju, kritikujući kineske regulatore zbog gušenja finansijskih i tehnoloških inovacija.

Njegovi komentari razbesneli su kinesku vlast i doveli do toga da je predsednik Si Đinping lično odlučio da povuče početne javne ponude (IPO) koje je Ant Grupa bila blizu da završi u Hong Kongu i Šangaju.

Nekoliko dana nakon njegovog govora, četiri kineska regulatorna tela pozvala su Maa i rukovodstvo Ant-a na sastanak iza zatvorenih vrata početkom novembra. 

Ant je bio prinuđen da otkaže svoje IPO-ove koji su bili na putu da prikupe više od 34 milijarde dolara i procene vrednost finansijsko-tehnološkog giganta na više od 300 milijardi dolara.

Ma se od tada povukao iz javnosti, što je izazvalo široka nagađanja o njegovom prebivalištu.

Alibaba, zajedno sa nekoliko drugih kompanija za internet i e-trgovinu, takođe su nedavno pod lupom kineskih antitrustovskih regulatora. Kineski zvaničnici su krajem decembra pokrenuli istragu o navodnoj antikonkurentskoj praksi na Alibabinim platformama za e-trgovinu.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara