FOTO: Michael Vadon/Wikimedia Commons

Akcije Dojče banke pale zbog afere sa Trampovim transakcijama

FOTO: Michael Vadon/Wikimedia Commons

Nemačka Dojče banka odbila je da prijavi sumnjive finansijske transakcije povezane sa sadašnjim predsednikom SAD Donaldom Trampom, uprkos preporukama sopstvenog tima za sprečavanje pranja novca, javlja portal Biznis Insajder.

Zaposleni u Dojče banci preporučivali su 2016. i 2017. godine da banka prijavi više transakcija povezanih sa Trampom i njegovim zetom Džaredom Kušnerom odeljenju za finansijski kriminal američkog Ministarstva finansija, navodi Biznis Insajder pozivajući se na Njujork Tajms.

Neke od transakcija uključivale su Trampovu nekadašnju dobrotvornu fondaciju, i došle su pod lupu internog sistema za detekciju protivzakonitih aktivnosti.

Nakon toga su zaposleni u Dojče banci pripremili „izveštaje o sumnjivim aktivnostima" koje su predali rukovodiocima banke, ali oni su odbili njihova upozorenja, piše Biznis Insajder.

PROČITAJTE JOŠ:

SAD žele da uvedu nove carine na robu iz EU vrednu 11,2 milijarde dolara

Tramp preti Evropi novim taksama zbog Harli-Dejvidsona

Nakon objavljivanja otkrića Njujork Tajmsa, vrednost akcija Dojče banke opala je za oko tri odsto.
Dojče banka pozajmila je milijarde dolara pravnim licima povezanim sa Trampom i Kušnerom, ali u 2016. godini odbila je da sadašnjem predsedniku SAD pozajmi novac za finansiranje radova na jednom od njegovih igrališta za golf.

Kako navodi Biznis Insajder, rukovodstvo banke je tada odlučilo da bi poslovanje sa Trampom moglo da se negativno odrazi na imidž kompanije, zbog retorike koju je budući predsednik koristio tokom izborne kampanje.

Akcije Dojče banke su u slobodnom padu već neko vreme, a njihova vrednost je sada oko pet odsto niža nego na početku godine.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara